RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

– Navarsete er svekket

Foto: Solum, Stian Lysberg (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Kontroll- og konstitusjonskomiteen kommer med sviende kritikk av Liv Signe Navarsete.

Tirsdag kom de skriftlige merknadene fra Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité etter høringen om ulovlig partistøtte til Senterpartiet.

Opposisjonspartiene Høyre, Frp og Venstre mener at Navarsetes opptreden i saken er «sterkt kritikkverdig». KrF, som kommer i en vippeposisjon i komiteen, mener at grunnlaget for fornybarprosjektet «i beste fall virker todelt» men er ikke med på at statsrådenes behandling av saken er «sterkt kritikkverdig».

Flertallet i komisjonen - opposisjonen inkludert KrF - skriver at «pengestøtte fra statlig eide selskaper er ulovlig partistøtte» og at støtten ville vært ulovlig selv om pengene i sin helhet skulle gått til fornybarprosjektet.

Du kan lese innstillingen her.

Ikke uventet mener regjeringspartiene i Kontroll- og konstitusjonskomiteen – bestående av regjeringspartiene Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV – at det ikke skjedde noe kritikkverdig da Senterpartiet finansierte deler av valgkampen med penger fra kraftselskapene Eidsiva Energi og Troms Kraft.

Opposisjonspartiene Høyre, Frp og Venstre mener derimot at Navarsetes opptreden i saken er «sterkt kritikkverdig».

- Svært svekket
Leder Anders Anundsen (Frp) i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité sier at tirsdagens innstilling svekker partileder og statsråd Navarsete.

– Jeg mener at statsråden er svært svekket. Denne saken har vist en alvorlig vurderingssvikt for statsråden, og det går rett inn i kjernen av hennes oppgave som statsråd: Evner du å skjønne at habilitet er viktig eller gjør du det ikke. Hun har helt klart vist at hun ikke evner det, sier Anundsen.

Kritikken går på at Navarsete ikke informerte partikolleger i regjeringen eller statsministeren om pengegavene fra energiselskapene, og at hun ikke forsto at slik informasjon kunne ha fått konsekvenser bårde i departementene og i regjeringens underutvalg.

Riis-Johansen kritisert
Anundsen sier at Navarsete får den sterkeste form for kritikk uten at det blir lagt fram mistillitsforslag eller et såkalt «daddelsforslag» (forslag om vedtak om kritikk) for Stortinget.

- Det er klart at statsråden nå fremstår som svekket etter denne alvorlige kritikken, sier han.

Også Olje- og energiminister Terje-Riis Johansen får kritikk av mindretallet i komiteen. Han visste at Senterpartiets «Fornybarprosjektet» var sponset av eksterne aktører.

- Han har vært i overkant passiv ved at han ikke undersøkte hvem som finansierte rapporten som omhandlet hans fagfelt, sier Anundsen.

Flertallet har ingen kritikk

Den sviende kritikken kommer altså fra partiene som har mindretall i Stortinget. KrF har lagt seg på en mer moderat linje. Partiet mener at Navarsete har opptrådt kritikkverdig men deler ikke karakteristikken «sterkt kritikkverdig» med Høyre, Frp og Venstre.

Regjeringspartiene Ap, Sp og SV mener som sagt at det ikke har skjedd noe kritikkverdig i denne saken. Anundsen mener det er en naturlig konsekvens av at regjeringspartiene har flertall i Stortinget.

- Det er en naturlig konsekvens opposisjonen høyt og tydelig sier det den mener og at regjeringen står fritt til å merke seg det, sier Anundsen og legger til.

- Det bør være mulig å se at det har skjedd kritikkverdige ting her, men vi tar til etterretning hva regjeringspartiene mener om dette.

Anundsen sier at saken uansett har vært nyttig for å sette søkelyset på habilitetsspørsmål i regjeringen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere