RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

– Obama vurderer luftangrep mot ISIL

USAs president Barack Obama vurderer å gå hardt til verks mot ISIL.
USAs president Barack Obama vurderer å gå hardt til verks mot ISIL. Foto: Jim Bourg
USAs president vurderer å ty til luftangrep for å hjelpe religiøse minoriteter som er fanget av ISIL på et fjell i Irak, skriver The New York Times.

Ifølge avisen har presidenten vurdert alt fra slipp av nødproviant til de 40.000 menneskene til militære luftangrep mot ekstremistene som hindrer dem i å forlate fjellet utenfor byen Sinjar i Irak. ISIL har en av sine baser i området.

 I helgen erobret ISIL-ekstremistene Sinjar og flere nærliggende landsbyer, og innbyggere flyktet opp i fjellene.

– Menneskene som gjemmer seg på Sinjar-fjellet, kommer til å sulte dersom de ikke blir reddet i løpet av 24 timer, sa Harem Kamal Agha i Kurdistans patriotiske unionsparti (PUK) onsdag.

– Ingen militær løsning

Pressetalsmann Josh Earnest i Det hvite hus er derimot forsiktig med å kommentere opplysningene.

– Det er ingen amerikansk militær løsning på Iraks problemer, sier Earnest, men beskrev også eventuelle amerikanske angrep som «begrensede».

– Hvis det viser seg at det er behov for å forsterke Iraks sikkerhetskapasitet, skal vi se hva vi kan gjøre for å hjelpe, sier Earnest.

Samme kveld sa Frankrike at de ønsker å hjelpe den autonome kurdiske regionen mot ISILs offensiv. Det skal dog være snakke om «teknisk bistand» – ikke militær.

Lanserer ny statsministerkandidat

Earnest sier at forholdene i Irak er en konsekvens av sviktende politisk lederskap, som er i ferd med å ende i en humanitær katastrofe. Uttalelsene kommer samme dag som sjiamuslimske National Alliance sier at de er i ferd med å utnevne en ny statsminister som vil være en «nasjonalt akseptert» figur.

Det levnes tvil om statsminister Nuri al-Maliki vil sikre seg en tredje periode i embetet. Irak fikk ny nasjonalforsamling 30. april, men har ikke klart å bli enige om hvem som skal lede landet videre. 

Torsdag kveld holder FNs sikkerhetsråd et hatemøte om Irak, etter initiativ fra Frankrike. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere