? Økomat verken bedre eller mer miljøvennlig

Oslo (NTB): Helsedirektoratet og Bioforsk hevder det er en myte at økologisk dyrket mat er sunnere eller mer miljøvennlig enn mat dyrket på konvensjonell måte.

? Det finnes gode og dårlige økologiske driftsformer og det finnes gode og dårlige konvensjonelle driftsformer, sier forsker Audun Korsæth i forskningsinstituttet Bioforsk til tidsskriftet Mandag Morgen, skriver Aftenposten.

Bioforsk har i 20 studert ulike driftsformer på Apelsvoll ved Gjøvik. I en undersøkelse blir det nevnt to årsaker til at økologisk drift ikke trenger å være mer miljøvennlig.

* En økologisk åkerlapp som kun er basert på naturlig gjødsling, skiller ut mer miljøskadelig nitrat enn en åkerlapp som er dyrket ved hjelp av kunstgjødsel. Forklaringen er at planter som gjødsles med den økologiske plantemassen, grønngjødsling, har dårligere evne til å oppta næringsstoffer. Dermed forsvinner mye av plantemassen ut i grøfter og vassdrag.

*Økologisk landbruk baserer seg på mer husdyrgjødsel enn konvensjonelt. Det innebærer større utslipp av metan og lystgass? Klimagassutslipp i forbindelse med kunstgjødselproduksjon blir ofte trukket fram av det økologiske miljøet. Ny katalysatorteknologi reduserer utslipp av lystgass med 70 til 80 prosent, og teknologien blir installert i fabrikker over store deler av verden.

? Det er gjort en del undersøkelser på næringsstoffinnhold, men det viser ingen signifikante forskjeller. Innholdet av antioksidanter er heller ikke større i økologiske matvarer, forteller Haga Rimestad.

Line Emilie Tvedt Sverdrup i Vitenskapskomiteen for mattrygghet leder faggruppen som jobber med plantevernmidler. Hun sier at det ikke er noen større helserisiko å spise vanlig mat sammenlignet med økologisk.

Daglig leder i Debio som kontrollerer og godkjenner økologisk produksjon i Norge, Gjermund Stormoen, mener økologisk landbruk har bidratt til bedre dyrevelferd i konvensjonelt landbruk.

Stormoen er imidlertid ikke imponert over de andre resultatene fra Bioforsk.

? Problemet er at Bioforsk fokuserer på noen enkeltsituasjoner. Men den totale miljøgevinsten er det ingen tvil om, sier han og legger til at økologisk drift gir større artsmangfold, og også mer humusmasse som binder karbondioksid. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.