RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
FRI: OSSE-observatør Axel Schneider (C) sammen med Thorbjørn Jagland på en vei 30 kilometer fra Donetsk øst i Ukraina 3. mai etter å ha blitt sluppet fri av pro-russiske separatister.
FRI: OSSE-observatør Axel Schneider (C) sammen med Thorbjørn Jagland på en vei 30 kilometer fra Donetsk øst i Ukraina 3. mai etter å ha blitt sluppet fri av pro-russiske separatister. Foto: Marko Djurica (Reuters)

– OSSE-observatører overlevert til Jagland

Sist oppdatert:
De sju bortførte observatørene fra OSSE er løslatt og overlevert til Europarådets generalsekretær Thorbjørn Jagland.

Slavjansk (NTB-Reuters): Overleveringen skjedde noe senere enn planlagt på grunn av kamper i den nærliggende byen Kramatorsk. Også fem ukrainske militære som fulgte OSSE-observatørene ble løslatt samtidig.

Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) overtok ansvaret for sine medarbeidere. For de fire tyske observatørene var også et støtteteam fra den tyske regjeringen til stede.

– Bortføringen av OSSE-observatørene var fullstendig uakseptabel, og det er positivt at Russland i dette tilfellet har samarbeidet med det internasjonale samfunn om å få dem frigitt, sier utenriksminister Børge Brende (H).

Jagland og Lukin
Løslatelsen lørdag kom som resultat av et intenst arbeid i kulissene mellom Jagland og russiske Vladimir Lukin, tidligere ombudsmann i Russland, opplyste Jagland på telefon til NTB lørdag.

Jagland har de siste månedene vært i Ukraina en rekke ganger. Senest for to dager siden var han i Kiev. Jagland har også hatt nær kontrakt med Tysklands utenriksminister Frank-Walter Steinmeier.

Det var ventet at de sju OSSE-observatørene reiser til sine hjemland i løpet av dagen.

I KIEV: Thorbjørn Jagland har den siste tiden vært en rekke ganger i Ukraina. Her er han fotografert sammen med Ukrainas statsminister Arseny Yatseniuk i Kiev 30. april.


Uten betingelser
Det var Lukin som først offentliggjorde at de bortførte OSSE-observatørene i Ukraina var satt fri.

– De har satt fri alle de tolv som var på min liste, sa han.

Han bekreftet noe senere at han var på vei til en kontrollpost med de løslatte observatørene for å overlevere dem til «en representant for Europarådet», skrev nyhetsbyrået DPA.

Separatistlederen Vjatsjeslav Ponomarjov bekreftet kort tid etter at observatørene var satt fri uten at det er knyttet betingelser til løslatelsen.

Sju pluss fem

Sju OSSE-observatører var tatt til fange, hvorav fire er tyske, en dansk, en polakk og en tsjekker. I tillegg ble fem ukrainske militære som fulgte OSSE-observatørene, tatt til fange. Også disse er løslatt.

Observatørene har vært holdt fanget av russiskvennlige, ukrainske separatister siden 25. april.

Vestlige ledere har gjentatte ganger oppfordret Russland til å sørge for at OSSE-observatørene ble løslatt, senest fredag da USAs president Barack Obama og Tysklands statsminister Angela Merkel tok opp saken på sin felles pressekonferanse i Washington.

- Bekymret
– Jeg ser med bekymring på utviklingen. Separatistene må avslutte sine ulovlige okkupasjoner av offentlige bygninger og frigi personer som blir holdt mot sin vilje. Situasjonen må løses med fredelige virkemidler, sier utenriksminister Børge Brende.

Han mener Russland må ta sin del av ansvaret ved å bidra til avvæpning av separatistene.

– Russland kan også bidra betydelig til å dempe spenningen ved å trekke tilbake de 40.000 soldatene de har stående langs grensen til Ukraina, sier Brende.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere