RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

– Overvåkingen var ikke ulovlig

Foto: Poppe, Cornelius (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Stabssjef Johan Fredriksen i Oslo politidistrikt sier at politiet visste om amerikansk overvåking og vurderte den som lovlig. Nå blir saken etterforsket.

Fredriksen sier til TV 2 fredag at Oslo politidistrikt hadde jevnlige møter med amerikanske Surveillance Detection Unit (SDU) som drev overvåking i Norge.

– Slik denne virksomheten har blitt oppfattet av oss og slik de har framstått, så rammes ikke det av norske lover, sa stabssjef Johan Fredriksen ved Oslo politidistrikt til TV 2 før saken ble offentlig onsdag.

Han sier at politiet har visst om SDU overvåkingsaktivitet på gata i Oslo, men sier at politiet ikke har opplevd at denne virksomheten bryter med norsk lov.

Tidligere Kripos-leder Ivar Follestad sier til VG fredag at han var ansatt som bindeledd mellom Den amerikanske ambassaden og norsk politi. Follestad har tidligere nektet for at han kjente til SDUs lokaler i Handelsbygningen, men TV 2 har filmet ham når han har gått ut av denne bygningen.

PST har tidligere sagt at de ikke kjente til omfanget av amerikansk overvåking. Amerikanerne har derimot sagt at overvåkingen skjedde i samarbeid med norske myndigheter.

Les egen sak: Hvem snakker usant?

Etterforskes av Østfold
Fredag ble flere navngitte tjenestemenn anmeldt for spionasje.

Les egen sak: Politimenn anmeldt for spionasje

Riksadvokaten har fredag besluttet at anmeldelsen fra partiet Rødt skal politietterforskes. Det er Erling Folkvord og partiet Rødt som anmeldte flere politimenn for spionasje.

– De er ubevæpnede leiesoldater, eller spioner, for en fremmed stat, og bør behandles som det, sa Erling Folkvord til Klassekampen fredag.

Det er Østfold politidistrikt som får ansvar for å etterforske saken siden Oslo politidistrikt er indirekte involvert i saken.

Stoltenberg venter på svar
Statsminister Jens Stoltenberg vil foreløpig ikke uttale seg om overvåkingsskandalen som TV 2 avslørte onsdag.

Les: USA overvåker nordmenn

– Det er meget alvorlige påstander som er kommet frem. Derfor er det viktig at alle forhold rundt det blir belyst, sa statsminister Stoltenberg til norsk presse utenfor FN bygningen fredag, melder Aftenposten .

Statsministeren vil uttale seg om saken først når redegjørelser fra PST og Politidirektoratet ligger på bordet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere