*Nettavisen* Nyheter.

– Plutselig så jeg at hengeren havnet i grøfta, mens bilen kjørte videre

Lastebilsjåfør Eivind Hagen er glad det ikke gikk verre da han møtte en bil som mistet tilhengeren i fart.

03.02.15 21:14

(Romerikes Blad): Hendelsen fant sted på Haldenveien i Sørumsand rett før klokka 07.30 mandag morgen.

– Det var jo en litt spesiell situasjon. Jeg kom kjørende i lastebilen og møtte et par biler. Så kommer den tredje bilen, og da så jeg plutselig at hengeren hoppet av etter en fartsdump og havnet i grøfta. Jeg fulgte med i speilet og så at bilen bare kjørte videre, forteller Eivind Hagen til rb.no.

Hagen måtte selv fortsette videre, men ringte umiddelbart til politiet for å varsle om hendelsen.

– Jeg tenkte at det ikke var noe særlig å ha en mørklagt henger stående delvis ute i veien. Politiet sa de ikke hadde noen biler i nærheten, men at de skulle se hva de fikk til, sier lastebilsjåføren.

Se videoen her:

HTML EMBED


– Kunne havnet i motgående

RB har vist videoen til fagleder Bernt Johan Strand ved Jessheim trafikkstasjon og kommunikasjonsrådgiver i NAF, Jan Ivar Engebretsen fra Jessheim.

Trafikksikkerhetsekspertene liker ikke det de ser.

– Det første vi tenker når vi ser videoen er at dette kunne fått langt større konsekvenser enn at hengeren ble stående på veikanten i fartsretningen, sier Strand.

– En henger som løsner i fart kan forårsake utrolig skade, så det er flaks at dette ikke fikk større konsekvenser, sier Engebretsen.

Ekspertene mener det kan se ut som en tilhenger med brems.

– Ved normal tilkobling av tilhengere med brems skal man kople til en vaier som aktiverer påløpsbremsen hvis tilhengeren av en eller annen grunn skulle falle av. Bremsene blir da aktivert slik at hengeren stanser raskest mulig, forklarer Strand.

Retningen på tilhengeren inntil full stans vil imidlertid være noe tilfeldig avhengig av hvor likt bremsene på hvert hjul tar, ifølge Strand.

– Det vil si at hengeren like gjerne kunne ha havnet for eksempel i fronten på et møtende kjøretøy, en fotgjenger eller hva det måtte være, sier faglederen.

– Ofte brukerfeil

Hvis tilhengeren ikke var utstyrt med brems eller vaieren ikke var tilkoblet ville hengerens ferd etter å ha falt av vært betydlig mer risikofylt for andre veifarende, mener Strand. Han påpeker at tilhenger uten brems (totalvekt under 750 kilo) skal ha en tilleggsforbindelse hvis tilhengeren faller av tilhengerfestet.

– Heldigvis er det sjelden at hengere faller av. Det er sjelden det er noen teknisk feil ved tilhengerkoblingene. Normalt beror slike hendelser på brukerfeil, sier Strand.

– Hva er det viktig å huske på om man skal kjøre med henger?

– Den som kopler til tilhengerenmå forvisse seg om at låsmekanismen i tilhengerkoblingen har gått i lås. Spesielt viktig er det å påse dette i vinterhalvåret hvor snø og is kan sitte i koblingen. Generelt er også renhold og smøring av tilkoblingen og bremseoverføringer viktig, sier faglederen.

– Svært alvorlig

Strand og Engebretsen mener tilkoblingen sannsynligvis ikke har vært godt nok i lås.

– Sammen med ujevn belastning, humpete vei, kan det ha ført til at hengeren har falt av, sier de.

Veivesenet ser svært alvorlig på slike hendelser.

– Vi ser på slike hendelser som svært alvorlige siden slike uhell kan få svært store konsekvenser. Ved uhell eller en kontroll som viser tydelig mangelfull tilkobling, fører det normalt til anmeldelse og kjøreforbud, sier Strand.

Engebretsen sier man ikke nødvendigvis merker umiddelbart at hengeren faller av.

– Jeg har hørt om tilfeller der bilførere har måttet kjøre tilbake for å leite etter hengeren sin da de oppdaget at den hadde falt av, sier han.

Dette må du huske:

Jan Ivar Engebretsen har følgende råd til alle som kjører med tilhengere:

Pass på å laste hengeren riktig, slik at det ikke blir for stort eller for lite trykk på kula. Vekten skal fordeles jevnt over akslingen på hengeren.

Kontroller at lufttrykket er riktig i dekkene på hengeren.

Kontroller at hengeren er festet riktig på tilhengerfestet. Ta tak i draget på tilhengeren og løft opp for å kjenne. Fest også sikkerhetsvaieren riktig med en krok.

Følg med i speilene kontinuerlig og vær en årvåken bilist.

– Ikke mulighet til å følge opp

Operasjonsleder Arild Ruud i Romerike politidistrikt bekrefter at operasjonssentralen ble varslet om hendelsen.

– Vi fikk en melding om det, men hadde ikke mulighet til å følge opp saken, sier Ruud.

Han ønsker ikke å gi ytterligere kommentarer om hendelsen eller videoen av hendelsen.

RB har ikke lyktes i å identifisere eier eller sjåfør av bilen som mistet tilhengeren, for å høre vedkommendes forklaring på hendelsen.

Les flere saker på rb.no her!

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

HTML EMBED


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag