RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Kallestad, Gorm (SCANPIX)

– Raserer kysten

Fiskeriminister Helga Pedersen (Ap) går til frontalangrep på Frps fiskeripolitikk.

Oslo (ANB): Fiskeriministeren har lite sans for Frps fiskeripolitikk, som hun mener vil rasere kysten dersom den skulle bli gjennomført.

Les også: Frps fiskerirevolusjon

– Det er interessant at Frp fjerner all tvil om hvorvidt de vil fjerne minsteprisordningen for fisk eller ikke. Da Frps Per Sandberg besøkte Husøydagan nylig, turde han ikke å si at partiet vil fjerne minsteprisene, konstaterer Helga Pedersen overfor Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– Viktig sikkerhet
Hun mener minsteprisen er en viktig sikkerhet for fiskerne langs kysten, og påpeker at det er bred tilslutning om ordningen.

– Det er ikke minsteprisens skyld at noen sliter på kysten. Fiskeprisene lå over minstepris i fjor høst, etter at eksportprisene hadde begynt å falle. Det var markedet som bestemte, ikke minsteprisene. Finanskrisen har medført tap både for fiskere og landanlegg når førstehåndsprisen går ned, sier Pedersen, som frykter for rekrutteringen til yrket dersom minsteprisene går tapt.

Fiskeriministeren slår også ring om Deltakerloven.

– Dette er en utrolig viktig lov for fiskerne. Vi vil ikke tilbake til et væreiersystem, som Frp ønsker.

Frykter storkapitalen
Hun frykter at Frps politikk vil føre til at storkapitalen kan kjøpe opp både fiskeflåte og fiskeressurser.

– Slike eiere vil ikke nødvendigvis ha lokalsamfunnets ve og vel i tankene. Fiskeripolitikk er også distriktspolitikk, og fisken er folkets felles eie.

Når det gjelder oppdrett, er hun minst like hoderystende til Frps forslag.

– En vekst i oppdrettsnæringa må skje i kontrollerte former. Det vil Frp bort fra. Chile, som Frp nevner, hadde ikke noen kontroll på næringa. Nå er katastrofen et faktum, både økonomisk og økologisk. Tusenvis har mistet jobben, sier en oppgitt Pedersen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere