*Nettavisen* Nyheter.

– Røykere blir sykere av influensaen

AVHENGIG: 2-åringen Tong fikk sigaretter mot brokksmerter. Nå greier han ikke stumpe røyken. Foto: (Crestock.com)

Røykere kan rammes hardere av svineinfluensa enn andre.

(SIDE2): Pasientrapporter fra Hong Kong viser at nesten halvparten av smittede med svineinfluensaen, H1N1, røykte tobakk.

Siste nytt fra Side2, besøk forsiden akkurat nå!

En pressemelding fra Røykfritt Miljø Norge spekulerer i om røykere kan ha større risiko for å få komplikasjoner enn ikke-røykere om de blir smittet av influensaen.

Røykerne blir hardest rammet
I Hong Kong opplevde 12 av 27 pasienter lungeinflammasjon og andre alvorlige sideeffekter, samtlige av de 12 røykte. Sjef for «Hongkongs Centre for Health Protection», Thomas Tsang, rapporterte om resultatene på en konferanse I Bejiing nylig. Om lag 13 prosent av den voksne befolkningen i Hong Kong røyker.

- Andelen røykere blant de alvorlige tilfellene er relativt høy. Det er en observasjon som vi må undersøke videre, sier Tsang.

Flere helsesaker? Klikk her!

Forklaringsproblem
Hittil har leger og forskere hatt et forklaringsproblem på årsakene til at influensaen er en ganske mild sykdom i de fleste tilfeller, men i andre tilfeller kan ha fatale utfall. Observasjonene i Hong Kong kan bidra til å forklare noen av sammenhengene.

Dette kan øke risikoen for alvorlig sykdom
Tilstander som viser seg å øke risikoen for å bli alvorlig syk er kroniske lungesykdommer, diabetes, hjerte- og karsykdom, fedme og graviditet. Røyking er koblet til flere av disse risikofaktorene, men funnene i Hong Kong indikerer at røyking i seg selv kan øke risikoen for å bli alvorlig syk.

Svekket immunforsvar
Ifølge pressemeldingen sier den australske virologen John Mackenzie i et intervju om rapporten fra Hong Kong at det er nikotinet i tobakken som påvirker immunforsvaret. Hos røykere svekkes dette, noe som kan være en forklaring på at de blir sykere av influensaviruset.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag