*Nettavisen* Nyheter.

– Russland vil respektere Krims valg

VIL RESPEKTERE RESULTATET: Vladimir Putin sier han vil respektere valgresultatet på Krim-halvøya og gjentar at søndagens folkeavstemning er i henhold til folkeretten. Foto: Ria Novosti (Reuters)

Russlands president Vladimir Putin sier han vil respektere resultatet av folkeavstemningen på Krim.

16.03.14 15:47

Moskva (NTB-Reuters-AFP): Russlands president Vladimir Putin vil respektere det valget befolkningen på Krim tar, opplyser Kreml.

Kreml fastholdt at søndagens folkeavstemningen på Krim skjer i henhold til folkeretten, noe vestlige land avviser. Putin sier han også er bekymret over spenningen sør og sørøst i Ukraina.

Krims befolkning tok søndag stilling til om halvøya skal bryte ut av Ukraina og bli en del av Russland

Følg valget live i vinduet lenger nede i saken

Titusener av russiske soldater kom til Krim i dagene etter maktskiftet i landet og avsettelsen av den pro-russiske presidenten Viktor Janukovitsj 22. februar. Etter det har Russland strammet grepet om Krim og også åpnet for en full annektering.


Pro-russiske styrker innsatte raskt etter maktskiftet i Kiev et sterkt pro-russisk styre på Krim. Folkeavstemningen vil være det siste skrittet på veien mot å åpne for en full annektering, et spørsmål som til slutt trolig blir avgjort av Russlands president Vladimir Putin.

Klikk på bildet for å forstørre.

«VLADIMIR HITLER»: Også på valgdagen ble det demonstrert mot Vladimir Putin. Her er det demonstranter som sammenligner Russlands president med Adolf Hitler. Sammenligningen med hvordan Putin opererer på Krim, og hvordan Hitler tok Østerrike før Andre Verdenskrig, blir ofte brukt. Foto: PETRAS MALUKAS (Afp)

Varsler opprør
Hvis Russland overtar Krim-halvøya i Ukraina, kan det føre til et fiendtlig opprør mot landet, mener en sentral tatar-leder på Krim.

– Vi har islamister, wahhabitter, salafister – grupper som har kjempet i Syria, sier tatar-lederen Mustafa Jemilev, som sitter i Ukrainas nasjonalforsamling.

– De sier «en fiende har tatt seg inn i landet vårt, og vi er rede». Vi kan ikke stanse folk som ønsker å dø med ære, sier han til Financial Times , men understreker at han ikke på noe vis gir sin tilslutning til et slikt opprør.

HTML EMBED


Fakta

Fakta om Krim-halvøya

Strid med folkeretten
Vesten og Ukrainas regjering slår fast at Russlands militære inngripen er i strid med folkeretten, og at folkeavstemningen er ulovlig. Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) har konkludert med at valget er i strid med Ukrainas grunnlov.

Russland hevder at folkeavstemningen er lovlig, fordi den er godkjent av Krims selvutnevnte regionforsamling.

22.000 russiske soldater
Over 22.000 russiske soldater befinner seg i Ukraina, ifølge landets fungerende forsvarsminister Ihor Tenjukh.

Russland fortsetter å sende styrker til Krim, sier Tenjukh til nyhetsbyrået Interfax.

Den fungerende forsvarsministeren sier Russland bryter avtalen om hvor mange soldater Russland kan ha på Krim tilknyttet Russlands Svartehavsflåte, som har base på Krim-halvøya.

I henhold til avtalen kan Russland kun ha 12.500 soldater på Krim. Fredag var det 18.400 russiske soldater på halvøya, men antallet har i løpet av de siste dagene steget til 22.000, sier forsvarsministeren.

– Vi ser en økning i antallet russiske styrker på Krim. Ukrainske styrker gjennomfører derfor passende tiltak langs den sørlige grensa, sier Tenjukh.

Klikk på bildet for å forstørre.

PROTEST: «Tatarer på Krim er for fred» står det på plakaten til den unge gutten, men tatarer på Krim advarer mot voldelig opprør hvis russerne vinner valget, og det blir flertall for at Russland skal ta over. Foto: Vasily Fedosenko (Reuters)


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.