RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

– Så mye vil en pakke med marihuanasigaretter koste

HETT TEMA: Til nå har to amerikanske stater legalisert cannabis. I storbyen Seattle kan man nå lovlig røyke marihuana. Bildet av Seattles skyline publiseres med Creative Commons-lisens. Det er tatt av Flickr-brukeren Michael Righi
HETT TEMA: Til nå har to amerikanske stater legalisert cannabis. I storbyen Seattle kan man nå lovlig røyke marihuana. Bildet av Seattles skyline publiseres med Creative Commons-lisens. Det er tatt av Flickr-brukeren Michael Righi
Sist oppdatert:
Spekulerer i om tobakksprodusentene vil gå inn i cannabisbransjen etter legalisering.

(BA): Denne våren går debatten hett om legalisering av Cannabis i USA. Så langt har statene Washington og Colorado legalisert marihuana, i landet der War On Drugs har vært mantraet i flere tiår.

Veien fra legalisering var ikke lang før man dro frem spøken om Marlboro Greens, en fleip som startet på det satiriske nettstedet Abril Uno.

For røykpakken på bildet er ikke ekte. Den er laget i photoshop. Men forretningsmagasinet Fast Company har regnet ut hva prisen på et slikt produkt egentlig ville blitt. En rekke artikler om at verdens største tobakkselskap, Philip Morris International, som blant annet lager Marlboro, etter hvert vil starte med masseproduksjon, har sirkulert den siste tiden. Dette tilbakeviser riktignok talsmann Jeff Caldwell.

Likevel klarer ikke amerikanerne å la være å spekulere. For hva om?

Fast Company har regnet ut at det vil koste et tobakkselskap rundt 40 dollar i produksjonskostnader å lage en pakke med marihuanasigaretter, mens en pakke der cannabis blandes med vanlig tobakk vil ligge på 20 dollar.

Dette tilsvarer henholdsvis 240 og 120 kroner med dagens kurs.

Nettstedet Policy Mic har regnet ut at dette vil gi en markedspris på 120 dollar, eller 40 dollar for blandingsproduktet, altså i overkant av 700 kroner for en 20-pakning med marihuanasigaretter eller 240 kroner for blandingssigaretter.

Samtidig poengterer Forbes' økonomispaltist, briten Tim Worstall, at det er et hull i Fast Companys utregninger:

«Global kapitalisme vil føre til at lovlig cannabis vil koste 50 Cent, ikke 50 dollar,» er tittelen på hans kommentar.

50 Cent tilsvarer tre norske kroner.

Han mener det er et problem med Fast Companys utregning, for selv om marihuana nå er blitt lovlig i et par stater, er det ikke lovlig å produsere dette etter føderale lover. Men når det blir mulig, skriver Worstall, vil prisene synke til et mye lavere nivå. Årsaken er at Fast Company har gjort beregninger for sannsynlige utsalgspriser ut ifra dagens produksjonskostnader, altså hva det i dag koster å produsere ett gram cannabis.

– De prøver ikke på noen måte å beregne selve produksjonskostnaden. Det er en stor feil, for produksjonen av cannabis i dag er svært ineffektiv, skriver Worstall.

Han understreker at dersom de store tobakksprodusentene gikk inn i denne industrien, ville de aller først sørget for å få ned produksjonskostnadene på akkurat samme måte som de har gjort med vanlig tobakk.

I Malawi, der tobakksproduksjon er landets største inntektskilde, koster det for eksempel rundt 18 kroner å produsere et gram med marihuana. Hvis pakking og distribusjon blir likt som for sigaretter, blir den tenkte pakken med Marlboro Greens mye billigere.

Men vil dette skje, spekulerer amerikanerne. Vel, neppe så lenge marihuana er forbudt på et føderalt nivå. Så spørs det da hvor mange ulike reguleringer det eventuelt blir i de 50 statene en gang i fremtiden, der til nå bare to har legalisert cannabis, samt hvilke skatter og avgifter som blir satt på et slikt produkt.

– Det er nok et marked for et slikt produkt, men vi snakker tiår frem i tid, spår kommentatorene.

Bildet av Seattles skyline i toppen av saken publiseres med Creative Commons-lisens. Det er tatt av Flickr-brukeren Michael Righi.

Les flere saker på BA her

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere