– Sarkozys parti fikk flest stemmer i fransk regionalvalg

Valgfunksjonærene tømmer en stemmeurne i et valglokale i Sain-Sébastien-sur-Loire utenfor Nantes søndag. Foto: Reuters / NTB scanpix

Valgfunksjonærene tømmer en stemmeurne i et valglokale i Sain-Sébastien-sur-Loire utenfor Nantes søndag. Foto: Reuters / NTB scanpix Foto: Stephane Mahe

Nicolas Sarkozys konservative parti UMP har fått flest stemmer i det franske regionalvalget, ifølge valgdagsmålingene.

Det høyrepopulistiske Nasjonal front gjør det dårligere enn forventet.

Nasjonal front har dermed gjort det dårligere enn hva meningsmålingene antydet på forhånd.

UMP og dets allierte fikk 29,9 prosent av stemmene, ifølge valgdagsmålingen til IFOP, mens Nasjonal front har fått 26,3 prosent av stemmene.

En av grunnene til at Nasjonal front har fått færre stemmer enn forventet, er trolig at valgdeltakelsen var høyere enn hva man hadde regnet med på forhånd.

Sosialistpartiet til president François Hollande fikk ifølge valgdagsmålingen 21,4 prosent.

Ny runde

I en annen valgdagsmåling, gjort av CSA for avisa Libération , får UMP og dets allierte 31 prosent av stemmene, mens Nasjonal front får 24,5. Sosialistpartiet får 19,7 prosent, mens Venstrefronten får 9,7 prosent.

Andre runde i regionalvalget holdes neste søndag. Valget omfatter alle landets 101 departementer, som kan sammenlignes med norske fylker.

Nasjonal front, som sikret seg makten i elleve bystyrer og ble størst i Frankrike under EU-valget i fjor, har ligget på rundt 30 prosents oppslutning i de siste meningsmålingene før valget.

De har lokket til seg velgere fra både president François Hollandes sosialistparti og Nicolas Sarkozys UMP.

Komplisert hierarki

Likevel har Nasjonal front bare tatt sikte på å vinne valget i ett til fire departementer etter valgets andre runde.

De franske departementene ligger under 27 regioner i landets kompliserte administrative hierarki. De har blant annet ansvar for enkelte sosialtiltak, skoler og lokal infrastruktur.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.