– Selvmordsbomber var enken til norsk jihadist

Kvinnen som sprengte seg selv i lufta i Istanbul 6. januar, var enken til en norsk jihadist, ifølge avisa Hurriyet.

16.01.15 12:14

Tyrkiske myndigheter har ikke navngitt selvmordsbomberen, men pressen både i Tyrkia og Russland har identifisert henne som Diana Ramazanova, en kvinne fra den russiske regionen Dagestan i Nord-Kaukasus.

Avisa Hurriyet skriver at hun var enken etter Abu Aluevitsj Edelbijev, en norsk statsborger av tsjetsjensk opprinnelse. De to skal ha giftet seg i fjor, enten i Istanbul eller i Syria.

Drept i desember

TV 2 meldte 15. desember at 23 år gamle Edelbijev var drept i kamper i Syria. Han var den 13. norske statsborgeren som er blitt drept i borgerkrigen i landet.

Tidligere i fjor siktet Politiets sikkerhetstjeneste (PST) ham etter terrorparagrafen. PST gikk også til Oslo tingrett for å få bankkontoene hans frosset. Tingretten ga PST medhold i dette.

NRK gjorde i fjor en kartlegging av norske jihadister i Syria. Der står det at Edelbijev kom til Norge i 2003. Han var da tolv år gammel og flyttet til et flyktningmottak i Tysvær i Rogaland. Familien bosatte seg senere i Haugesund og ble der i flere år.

Høsten 2013 skal Edelbijev ha reist til Syria og knyttet seg til den fryktede islamistgruppen IS. Før dette var han bosatt i Fredrikstad.

Angrep turiststrøk

Etter Edelbijevs dødsfall skal enken ifølge Hurriyets opplysninger ha tatt seg over grensa til Tyrkia.

En politimann ble drept i selvmordsangrepet i Istanbul, mens en annen politimann ble lettere såret. Angrepet var rettet mot en av turistpolitiets bygninger i bydelen Sultanahmet.

Sultanahmet er et populært turistområde og ligger i den historiske sentrumsdelen av Istanbul. Blant annet ligger Sultan Ahmed-moskeen, ofte kalt den blå moské, og Hagia Sofia i bydelen.

Kvinnen snakket engelsk og sa at hun hadde mistet lommeboka si da hun gikk inn på politistasjonen i 17-tiden 6. januar. (©NTB)

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

HTML EMBED


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.