RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

– Situasjonen er ute av kontroll

Foto: Daniele La Monarca (Scanpix)
Sist oppdatert:
Tusenvis av tunisiske flyktninger har ankommet den lille øya Lampedusa. Nå ber Italia om hjelp fra EU.

Den italienske regjeringen vil utplassere sikkerhetsstyrker for å dempe trafikken av ulovlige innvandrere.

– Jeg vil be Tunisias utenriksminister om å kunne gripe inn for å blokkere mengden, sa den italienske innenriksministeren, Roberto Maroni, i et TV-intervju søndag, ifølge Al Jazeera.

Tunisias utenriksminister Ahmed Ounaies trakk seg for øvrig i dag, etter kun to uker i regjering.

– Humanitær krise
Tusenvis av mennesker har flyktet over Middelhavet, til den lille øya Lampedusa. Der har de ikke kapasitet til å ta dem imot. Borgermesteren på øya, Bernardino De Rubeis, uttalte at situasjonen «er ute av kontroll».

Innenriksministeren sa videre i intervjuet at den italienske regjeringen har bedt EU om hjelp. I går erklærte de humanitær krise som følge av innvandringen.

Dermed kan myndighetene overse byråkratiet for å kontrollere strømmen av flyktninger med sterkere midler, som å blokkere båtene ved kysten.

– Europa gjør ingenting. Jeg er svært bekymret, sier innenriksministeren. Han er medlem av partiet Lega Nord, som er imot innvandring. Det skriver BBC.

– Bruker situasjonen
Om lag 4000 nordafrikanere har ankommet Italia siden onsdag. De fleste kommer fra Tunisia, i etterkant av at president Zine al-Abidine Ben Ali måtte trekke seg som følge av demonstrasjoner.

Lørdag sank en båt utenfor kysten av Tunisia. Minst én tunisier døde, skriver Yahoo.

Marino er ifølge Malta Today bekymret for at terrorister og støttespillere av al-Qaeda har brukt den politiske situasjonen i landet til å komme seg inn i Europa. FNs flyktningkonvesjon forsøker fremdeles å kartlegge grunnene til at tunisierne flykter, skriver Times of Malta. De tror at enkelte er knyttet til det gamle regimet, mens andre flykter fra fattigdommen.

Flyktningene har fylt kirker og hoteller til randen, og hundrevis sov under åpen himmel natt til søndag.

Nå skal de transporteres med ferger og fly til interneringssentre på øya Sicilia, og andre steder der identiteten deres kan kontrolleres.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere