RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Håkon Mosvold Larsen/SCANPIX

– Skal redusere slankepress i idretten

Sist oppdatert:
Kjente profiler deler sine kostholdsvaner i prosjektet «Sunn jenteidrett».

(SIDE2): Tirsdag lanseres nettsiden sunnjenteidrett.no, et samarbeidsprosjekt mellom Norsk Friidrett, Norges Skiforbund, Norges Skiskytterforbund og Norges Orienteringsforbund.

Siste nytt fra Side2, besøk forsiden akkurat nå!

– Vil skape oppmerksomhet
Prosjektleder Else-Marthe S. Lybekk har klare ambisjoner for lanseringen.

– Vi ønsker å få oppmerksomhet rundt jenteidrett og det å skape gode vaner for utøverne.

Initiativet er en del av syv delprosjekter som inkluderer blant annet kompetanseheving, fokus på bekymringsmeldinger og hvor man kan henvende seg med slike, jobbing etter helhetsmodellen – som fokuserer på hele mennesket samt videre forskning.

Er det noen idrettsmiljøer som er mer preget av slankepress enn andre?
– Det vi ser er at det forekommer i alle idrettsmiljøer. Det vi er opptatt av er at folk skal ha et fornuftig kosthold og vite hva de bør spise for å prestere. Mye av informasjonen rundt spiseforstyrrelser er rettet mot foreldre, og vi vil at det er maten for prestasjoner som skal være fokus, sier Lybekk til Side2.

Få idrettsprofilenes egne kostholdstips
På nettstedet kan man blant annet finne oppskrifter på mat som er god i treningssammenheng, lese om spiseforstyrrelser og forebygging, og lære om næringsstoffer kroppen trenger. Man kan også bli kjent med prosjektets fire profilerte ambassadører; Marit Bjørgen, Tora Berger, Christina Vukicevic og Mari Fasting som alle deler sine matvaner og kostholdstips.

– Godt håndballmiljø
Selv har Else-Marthe S. Lybekk opplevd lite av slankepresset i sin egen håndballkarriere.

– Det er jo folk som er opptatt av det i miljøet, men vi har vært litt «skånet» for det. Det har vært et godt miljø og god trivsel, og det tror jeg også er den beste forebyggingen. Vi har hatt stor åpenhet oss imellom og har det vært noe så har det aldri vært et problem å snakke om det eller ta det opp. Det med kosthold og ernæring har vi et sunt forhold til, og man skal jo kunne kose seg med godteri innimellom akkurat som alle andre selv om man er idrettsutøver.

Hva er deres tips til foreldre med barn i idrettsmiljøer?
– De må skape gode vaner for barna, det er en form for utdanning det også. At man får god sunn mat hjemmefra og med seg gode matpakker. Skal man på trening er det fint å få med seg mat, drikke nok, frukt og grønnsaker. Lære barna de enkle tingene.

– Tror du slanke- og kroppspresset er større i idrettsmiljøet blant tenåringsjenter i den gjengse skolegård?
– Det er et kroppspress i hele samfunnet. Det er ikke bare i idretten man ser det, det er generelt et press i hele samfunnet generelt.

Foreløpig er det ikke planlagt en tilsvarende side for gutter, men prosjektlederen understreker at sunt kosthold og gode vaner er like viktig for dem.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere