RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Maret Inger Gaup og Elle Kare Gaup tør ikke drive reinflokken etter flere trusler fra en annen reindriftsutøver.
Maret Inger Gaup og Elle Kare Gaup tør ikke drive reinflokken etter flere trusler fra en annen reindriftsutøver. Foto: Sverre Joakimsen (Finnmark Dagblad)

– Skutt etter og drapstruet

Nå tør ikke lengre Maret Inger og Elle Kare å drive reinflokken sin, og ber politiet om å handle.

(finnmarkdagblad.no): En intern siidakonflikt i Kautokeino som startet i høst og som har endt opp i politianmeldelser og besøksforbud, har gjort situasjonen så alvorlig at Maret Inger Gaup (22) og Elle Kare Gaup (30) ikke ser annen utvei enn å gå ut i media. De føler at politiet ikke gjør jobben sin. De vil tilbake for å drive sine reinflokker, men en vedvarende konflikt og frykt holder de to borte fra vidda.

- Slik situasjonen er kan vi ikke drive med det vi skal. Etter blant annet å ha blitt truet på livet med skytevåpen og slagvåpen av en annen reindriftsutøver, har vi vært nødt til å holde oss borte, sier Maret Inger og Elle Kare til Finnmark Dagblad.

De forteller om et opptrinn der Maret Inger i følge henne ble truet på livet og skutt etter. Årsaken til det hele skjønner de lite av, men saken er meldt til politiet, som i følge de to 21. september troppet opp til reinskillegjerdet for forebyggende arbeid i forbindelse med konflikten.

Noen dager senere ble den påståtte gjerningsmannen ilagt besøksforbud overfor Maret Inger Gaup der vedkommende forbys å oppsøke, å forfølge og på noe vis å ta kontakt med henne.

I to måneder
I ettertid føler de at politiet ikke følger opp saken. Slik har de opplevd kontakten med politimyndigheten de to siste månedene:

21.september: Politiet kom til reinskillegjerdet pga forebyggende arbeid, blant annet fordi den mistenkte hadde drapstruet Maret Inger noen uker tidligere. Da reinskillingen var over for dagen lovet politiet å komme tilbake tidlig dagen etterpå, da skillingen skulle fortsette.

22.september: Politiet dukket ikke opp. Drapstrussel skal ha blitt rettet mot Elle Kare rett før skillingen var ferdig.

25.september: Begge de fornærmede var innom politiet i Alta for å anmelde drapstruslene. Maret Inger fikk medhold i begjæring om besøksforbud. Politiet lovte den fornærmede å gi beskjed når besøksforbudet var forkynt den mistenkte.

26.september: Elle Kare fikk medhold i begjæring om besøksforbud. Denne beskjeden ble gitt muntlig. Den fornærmede fikk beskjed fra politiet om at begge besøksforbudene skulle forkynnes samtidig.

2.oktober: Maret Inger ringte politiet for å høre om besøksforbudene var forkynt. Den fornærmede fikk beskjed om at hennes besøksforbud var forkynt den 30.september. Den fornærmede spurte også om det samme var gjort med besøksforbudet til den andre fornærmede. Politiet svarte at det var mest sannsynlig, men at det stod ikke skrevet noen ting om det i loggen. Politiet sa også at det mest sannsynlig bare var en forglemmelse at det ikke var loggført. Denne uken fikk Maret Inger brev i posten, fra politiet, om «beslutning om besøksforbud» og «underretning om ilagt besøksforbud».

Siden Elle Kare ikke hadde fått brev i posten og ingen sikre svar på om besøksforbudet var forkynt eller ikke, prøvde hun å få kontakt med politiet for å få sikkert svar. Den fornærmede kontaktet politiet den 30.september, 7.oktober og 8.oktober, men det var ingen sikre svar å få.

7. oktober: Elle Kare ble oppringt av en politibetjent som sa at mest sannsynlig så var det skjedd en misforståelse mellom de forskjellige politibetjentene som har gjort at besøksforbudene ikke ble forkynt samtidig. Men at man ikke kunne svare ting helt sikkert, siden det ikke var loggført noe om forkynnelsen.

9.oktober: Elle Kare ringte til en politijurist og forklarte fortvilelsen til han. Juristen beklaget at det var skjedd en feil og lovte å ordne opp i det umiddelbart. Hun måtte selv informere politiet om hvor den mistenkte var blitt observert samme dag. Samme kveld ble hun oppringt av en mann, fra et telefonnummer som ikke er registrert i nummeropplysningen. Mannen fortalte at besøksforbudet var forkynt.

22.oktober: Ringte Elle Kare til politiet for å purre om de brevene som ennå ikke var kommet. Politiet svarte at de skulle sende det umiddelbart og de syntes at det var rart at brevene ikke var kommet frem da de var sendt.

29.oktober: Maret Inger prøvde å ringe til politiet, da hun ville vite hvordan anmeldelsen hennes ligger an, men fikk ikke pratet med noen som kunne svare.

5.november: Maret Inger prøvde igjen å ringe til politiet, denne dagen ringte hun tre ganger, uten å få snakke med noen om saken.

20.november: Maret Inger kontaktet etterforskeren om hennes anmeldelse for å høre hvordan det går med saken. Hun fikk til svar at de først i dag hadde kontaktet den mistenkte for å be han om å komme til avhør i neste uke. Politiet beklaget at det hadde tatt så lang tid.

Frykter å gå ut
De to reindriftsutøverne føler ikke de får nok hjelp fra politiet.

- I 14 dager måtte jeg gå i usikkerhet og lure på om besøksforbudet som gjelder meg var forkynt eller ikke. Jeg tør fortsatt ikke å vise meg i reinbeiteområdet i frykt for hva som kan skje, da jeg ennå ikke har fått noe skriftlig dokumentasjon på om besøksforbudet er forkynt eller ikke, sier Elle Kare, som forteller at hennes bror må jobbe nærmest 24 timer i døgnet for å ivareta sin og Maret Inger sin reinflokk.

Sammen med Maret Inger håper hun bare at politiet skal begynne å ta dem på alvor. Det er tross alt snakk om drapstrusler på en arbeidsplass.

- Vi kan ikke slå oss til ro med at saken bare beklages, for vi frykter gjentakelse og med kanskje verre utfall. Hvor langt skal slike ting få lov til å utvikle seg før politiet tar det på alvor, undrer Maret Inger og Elle Kare.

- Hvis en person blir mistenkt for å kjøre i alkoholpåvirket tilstand, blir førerkortet inndratt på stedet. Men hvis en person fyrer av skudd mot en annen, skal det bare trekke ut i tid. Så langt vi vet, er ikke en gang bæretillatelsen for våpen inndratt, sier Maret Inger og Elle Kare.

- Slik situasjonen er føler vi at det er vi som blir straffet. Ikke vet vi, men kanskje er det fordi vi er kvinner i reindriften? Det er vanskelig nok som det er i siidaen, om vi ikke skal bli hørt av politiet heller. Vi føler at vi blir nedprioritert, sier Maret Inger Gaup og Elle Kare Gaup.

Tilbakeholden
Etterforskningsleder ved Alta lensmannskontor, Svein E. Mikalsen, er tilbakeholden med opplysninger i saken når Finnmark Dagblad ber om informasjon om hvor saken står i dag.

- Jeg kan bekrefte at det foreligger en anmeldelse på trusler som har utspill mellom aktører i reindriftsnæringen. Denne saken etterforskes av politiet i Kautokeino. Utover dette vil jeg ikke kommentere denne spesifikke saken ytterligere av hensyn til etterforskingen da noen av partene ennå ikke er avhørt i saken. Når det gjelder en eventuell reindriftskonflikt og hva denne konflikten gjelder, henviser jeg til reinpolitiet i Vestfinnmark for ytterligere kommentarer.

- Dersom noen av de fornærmede har kritikk i forhold til politiets håndtering av saken anbefaler jeg dem om å ta kontakt med lensmannen i Kautokeino slik at eventuelle misforståelser blir avklart, sier Mikalsen.

Finnmark Dagblad har forsøkt å få kommentarer fra Kautokeino lensmannskontor, som henviser til reinpolitiet. Reinpolitiet på sin side, henviser til etterforskningsledelsen ved Alta lensmannskontor.

Politiadvokat Are Medby ved Vestfinnmark politidistrikt sier at saken er under etterforskning.

- 25. september ble det i den forbindelse utstedt to besøksforbud. Men det er ikke tatt ut noen siktelse i saken, sier Medby.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere