*Nettavisen* Nyheter.

– Slik tjener du penger som kriminell

Slik stjeler de Steam-kontoer.

(Spillmagasinet): Vi har tidligere skrevet mye om nettkriminalitet, men som regel har vi sett på det fra et brukersynspunkt. Denne gangen hopper vi over til den andre siden, og ser litt på hvordan de som faktisk forsøker å svindle deg jobber.

To typer kriminelle

Som vi tidligere har nevnt er det primært to grupper nettkriminelle der ute for tiden:

1. De er de tungt organiserte kriminelle nettverkene som skaper mesteparten av den skadelige programvaren.
2. Ungdom og arbeidsløse teknikere som bare er ute etter å tjene noen raske penger.

Vi kom over en nettside som definitivt tilhører den siste kategorien, der noen har lagt ut en guide om hvordan du kan stjele brukerkontoer på spillnettverket Steam – og hvordan du går fram for å tjene penger på det.

Hvordan selge kontoer?

Og på piratforumet legger en ikke noe mellom når det kommer til hva dette handler om:

«Hvordan tjene penger på å selge Steam-kontoer og andre varer» er tittelen på innlegget.

Har det travelt

Og for å illustrere hvor utålmodige mange som ønsker å stjele ting på nettet er begynner innlegget slik:

«Jeg vet du tenker ’wow, dette var langt, det gidder jeg ikke lese’, men jeg kan fortelle deg fra erfaring at dette virker. Denne guiden vil vise dere hvordan en kan tjene raske penger ved å selge Steam-kontoer. Jeg har gjort dette med stor suksess en stund nå, og jeg må si det er en veldig hyggelig inntekt når en først blir populær.»

Guiden går så videre fram og forklarer at det er viktig å ha litt grunnleggende kunnskap om såkalt phishing – altså å stjele brukernavn og passord fra nettbrukere ved å få folk til å logge seg på falske sider.

Den inkluderer også ferdig oppsett for å lage en phishing-side.

Detaljert informasjon

Guiden går så videre fram og forteller om hvilke nettsider du bør benytte deg av for å få svindelen til å se mest mulig ekte ut, og ikke minst hvilke nettsider du bør benytte når du først har fått tak i kontoinformasjonen.

Mest interessant er det kanskje likevel at guiden er veldig nøye på at en må sørge for selv å ikke bli svindlet når en driver med salget av de stjålne kontoene, og det henvises til retningslinjer en bør følge for å unngått nettopp dette.

Klikk på bildet for å forstørre.

Guiden blir etterfulgt av en lang rekke rosende kommentarer, og litt spørsmål om hvordan en kan få til phishing i praksis – før guideskribenten virkelig deler av sine personlige erfaringer.

– Kan tjene mye penger

«Hvis du gjør det på en kreativ måte (¿) kan du tjene MYE penger, spesielt i løpet av sommeren, når de største kundene (tenåringene) har fri fra skolen. I løpet av to måneder har jeg solgt nesten 50 kontoer. Prisen avhenger basert på tilgjengelige spill, så det er vanskelig å gi et estimat, men selv om det bare var snakk om 5 dollar per konto, så ville det blitt rundt 250 dollar – og det er de enkleste pengene som finnes», er den klare beskjeden.

Videre gis det klare råd om å spamme sider som YouTube med kommentarer med lenker til dine falske sider.

Klikk på bildet for å forstørre.

«just go nuts and u'll start getting accounts»

Ny svindler lært opp

Tråden ender med at en har gjort nøyaktig som guiden har fortalt, men han forstår ikke selv hvordan systemet fungerer – og han klarer ikke å hente opp de passordene som nettstedet han selv har satt opp stjeler.

Dermed er det skapt minst én person til som forsøker å stjele kontoer – og som vil spamme nettsteder for å lokke inn potensielle kunder.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.