RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

– Snowden vil søke asyl i Norge

Edward Snowden
Edward Snowden (Guardian/Scanpix/Ap Photo)
Sist oppdatert:
Spionsiktede Edward Snowden ønsker å søke asyl i Norge, ifølge WikiLeaks.

London (NTB-Reuters): Snowden leverte en asylsøknad til Russland på det russiske konsulatet i transittområdet på Sjeremetjevo-flyplassen i Moskva søndag kveld.

Samtidig leverte han asylsøknader eller forespørsler om asylassistanse til en rekke andre landene land.

WikiLeaks offentliggjorde mandag listen over landene, og Norge er ett av dem.

De andre landene Snowden ber om asyl i skal være Østerrike, Bolivia, Brasil, Kina, Cuba, Finland, Frankrike, Tyskland, India, Italia, Irland, Nederland, Nicaragua, Polen, Spania, Sveits og Venezuela.

Blir avvist
Statssekretær Pål Lønseth i Justisdepartementet sier til NRK at søknaden kommer til å bli avvist fordi Snowden var i Russland da han søkte om asyl.

- Ifølge norsk lov kan man ikke søke asyl fra utlandet, og normal prosedyre tilsier at asylsøknaden til Edward Snowden vil bli avvist, sier Lønseth.

Snowden: Obama legger press på ledere

Edward Snowden anklager president Barack Obama for å legge press på andre ledere om å nekte ham asyl, ifølge WikiLeaks.

I en uttalelse offentliggjort av WikiLeaks sier Snowden også at Obama-administrasjonen bruker statsborgerskap som et våpen for å hindre ham asyl.

Men han sier han «står fast i sin overbevisning», og takker samtidig for støtten han får.

Edward Snowden sier også han er fri til fortsatt å offentliggjøre viktig informasjon som tjener allmennhetens interesse, og føler seg utsatt for en ren forfølgelse.

I et brev sendt til myndighetene i Ecuador som nyhetsbyrået Reuters har fått se, uttaler spionsiktede Edward Snowden seg for første gang siden han flyktet til Moskva fra Hongkong for åtte dager siden.

Han sier i brevet at USA driver en utenomrettslig forfølgelse av ham og takker samtidig Ecuador for å ha tatt hans asylsøknad opp til vurdering.

Utenomrettslig menneskejakt

– Uavhengig av hvor mange dager jeg har igjen, så er jeg fortsatt fast bestemt på å kjempe for rettferdighet i en utilstrekkelig verden. Dersom noen av dagene foran meg realiserer et bidrag til et fellesgode, så vil verden kunne takke Ecuadors prinsipper, heter det i brevet til Ecuador.

Snowden har oppholdt seg på Sjeremetjevo-flyplassen i Moskva siden 23. juni.

I brevet skriver han videre at mens folk verden over har vist ham støtte, så har USA svart med «en utenomrettslig menneskejakt som har kostet meg min familie og min frihet til å reise og leve i fred uten frykt for ulovlige angrep».

Ikke velkommen i Russland

Spionsiktede Edward Snowden søkte mandag asyl i Russland. Søknaden skal ha blitt levert til det russiske konsulatet i transittområdet på Sjeremetjevo-flyplassen.

– Klokken 22.30 lokal tid søndag kom en britisk statsborger, Sarah Harrison, til konsulatet og la fram Snowdens søknad, sier en russisk immigrasjonskilde. Snowden har søkt asyl i til sammen 15 land, blant dem. Blant disse er Ecuador og Island, skriver avisen Los Angeles Times.

Men Snowden er ikke velkommen i Russland, sier den russiske presidenten Vladimir Putin. Samtidig understreket Putin at det ikke vil komme på tale å utlevere Snowden til USA.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere