– Streng dom for bildrap i Bamble

Foto: Geir Fragell (PD.no)

19-åringen kjørte bil i fylla og kolliderte så voldsomt at kameraten i passasjersetet omkom. Nå er 19-åringen dømt til fengsel i to år. Forsvareren sier dommen er streng og at anke må vurderes. Retten var splittet i straffutmålingen.

24.06.13 21:38

(Pd.no:) Den fatale ulykken skjedde like etter midnatt på Valleveien i Bamble 28. juli i fjor. 19-åringen hadde en promille på 1,23 fire timer etter ulykken, og kjørte en BMW som ikke var forskriftsmessig i orden. Det var satt inn større motor i bilen, og kjøretøyet var ikke dimensjonert for dette.

Kraftig ombygd
– Bilen er kraftig ombygd og skulle vært til godkjenning og kontroll hos Staten vegvesen før den ble tatt i bruk. I den stand den fremstår her ville den ikke blitt godkjent, opplyste eksperter fra vegvesenet da Nedre Telemark tingrett behandlet straffesaken forrige uke.

Dommen ble offentliggjort mandag formiddag.

19-åringen fra Skien har erkjent straffskyld. I svingen på Valleveien mistet han kontrollen, skrenset over et jorde og kolliderte sidelengs med en låvevegg. Kameraten døde av skadene, og 19-åringen lå selv på sykehus i lengre tid. Åstedsgranskerne har ikke klart å beregne sannsynlig hastighet da bilen kjørte av veien, men retten konkluderer med at det er blitt kjørt meget uforsvarlig.

Bestekamerater
19-åringen har i retten forklart seg om øyeblikket da han våknet opp på sykehuset og fikk vite hva som hadde skjedd.

– Mamma fortalte at jeg hadde kjørt i fylla og at bestekompisen min var død. Livet ble snudd på hodet. Vi har kjent hverandre helt fra barneskolen. Å være skyld i bestekompisens død er det verste som kan skje, sa 19-åringen i retten, ifølge Vardens rettsreferat.

– For strengt
Aktor, politiadvokat Per Steinar Bungum, la ned påstand om fengsel i to år, åtte måneder gjøres betinget. Dette mener tingrettsdommer Gustav Søvde er for strengt, og gikk inn for fengsel i ett år og åtte måneder, hvor åtte måneder gjøres betinget.

Søvde plasserer fullt og helt ansvaret for kjøringen hos 19-åringen, men «tilfeldighetene kunne i en sak som dette like godt ha ført til at føreren døde og passasjeren overlevde. Etter mindretallets vurdering er det faktisk like viktig å drive holdningsarbeid i ungdomsmiljøer rettet også mot eventuelle passasjerer, i forhold til at disse må si nei til å være passasjer med berusede førere», heter det i dommen.

De to legdommerne er enig i aktors påstand.

– Skriftlig behandling
19-åringen og kameraten hadde vært på fest i Brevikstrand, og skulle til Tordenskiold i Langesund da ulykken skjedde. 19-åringen husker lite fra selve hendelsen.

Forsvarer, advokat Bjørn Nærum, sier til PD at dommen er streng.

– Det er dissens mellom fagdommeren og legdommerne. En mulig anke må vurderes utfra belastningen det vil være med en full ny runde i retten. Et alternativ kan være en skriftlig behandling av straffutmålingen, sier Nærum.

19-åringen er dømt til å betale 60.000 kroner i oppreisning til begge avdødes foreldre, 148.000 kroner i erstatning til Sparebank1 Skadeforsikring, og han mister rett til å ha førerkort i fire år.

Les flere saker hos pd.no

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.