RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

– Streng dom for bildrap i Bamble

Foto: Geir Fragell (PD.no)
Sist oppdatert:
19-åringen kjørte bil i fylla og kolliderte så voldsomt at kameraten i passasjersetet omkom. Nå er 19-åringen dømt til fengsel i to år. Forsvareren sier dommen er streng og at anke må vurderes. Retten var splittet i straffutmålingen.

(Pd.no:) Den fatale ulykken skjedde like etter midnatt på Valleveien i Bamble 28. juli i fjor. 19-åringen hadde en promille på 1,23 fire timer etter ulykken, og kjørte en BMW som ikke var forskriftsmessig i orden. Det var satt inn større motor i bilen, og kjøretøyet var ikke dimensjonert for dette.

Kraftig ombygd
– Bilen er kraftig ombygd og skulle vært til godkjenning og kontroll hos Staten vegvesen før den ble tatt i bruk. I den stand den fremstår her ville den ikke blitt godkjent, opplyste eksperter fra vegvesenet da Nedre Telemark tingrett behandlet straffesaken forrige uke.

Dommen ble offentliggjort mandag formiddag.

19-åringen fra Skien har erkjent straffskyld. I svingen på Valleveien mistet han kontrollen, skrenset over et jorde og kolliderte sidelengs med en låvevegg. Kameraten døde av skadene, og 19-åringen lå selv på sykehus i lengre tid. Åstedsgranskerne har ikke klart å beregne sannsynlig hastighet da bilen kjørte av veien, men retten konkluderer med at det er blitt kjørt meget uforsvarlig.

Bestekamerater
19-åringen har i retten forklart seg om øyeblikket da han våknet opp på sykehuset og fikk vite hva som hadde skjedd.

– Mamma fortalte at jeg hadde kjørt i fylla og at bestekompisen min var død. Livet ble snudd på hodet. Vi har kjent hverandre helt fra barneskolen. Å være skyld i bestekompisens død er det verste som kan skje, sa 19-åringen i retten, ifølge Vardens rettsreferat.

– For strengt
Aktor, politiadvokat Per Steinar Bungum, la ned påstand om fengsel i to år, åtte måneder gjøres betinget. Dette mener tingrettsdommer Gustav Søvde er for strengt, og gikk inn for fengsel i ett år og åtte måneder, hvor åtte måneder gjøres betinget.

Søvde plasserer fullt og helt ansvaret for kjøringen hos 19-åringen, men «tilfeldighetene kunne i en sak som dette like godt ha ført til at føreren døde og passasjeren overlevde. Etter mindretallets vurdering er det faktisk like viktig å drive holdningsarbeid i ungdomsmiljøer rettet også mot eventuelle passasjerer, i forhold til at disse må si nei til å være passasjer med berusede førere», heter det i dommen.

De to legdommerne er enig i aktors påstand.

– Skriftlig behandling
19-åringen og kameraten hadde vært på fest i Brevikstrand, og skulle til Tordenskiold i Langesund da ulykken skjedde. 19-åringen husker lite fra selve hendelsen.

Forsvarer, advokat Bjørn Nærum, sier til PD at dommen er streng.

– Det er dissens mellom fagdommeren og legdommerne. En mulig anke må vurderes utfra belastningen det vil være med en full ny runde i retten. Et alternativ kan være en skriftlig behandling av straffutmålingen, sier Nærum.

19-åringen er dømt til å betale 60.000 kroner i oppreisning til begge avdødes foreldre, 148.000 kroner i erstatning til Sparebank1 Skadeforsikring, og han mister rett til å ha førerkort i fire år.

Les flere saker hos pd.no

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere