RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Trine Rasmussen (Side2)

– Strikk i regnværet!

Lei av det dårlige sommerværet? Finn frem pinner og garn!

(SIDE2): – Nå har enda flere fått øynene opp for strikking og hekling. Strikking blir mer og mer trendy, og det er stadig mer etterspørsel etter hekleoppskrifter. Flere ønsker også plagg der det er kombinert strikking og hekling, forteller Kari Trondsen, butikksjef på Elna Oslo sy og servicesenter på Grünerløkka.

Mer håndarbeid i sommer
Med det dårlige været vi har hatt de siste ukene, kommer den økende interessen rundt strikking og hekling.

– Vi gjør det egentlig best på høsten og vinteren, men i år har det vært mye å gjøre hele sommeren. Trenden rundt strikking og hekling har vært bra nå, mye bedre enn i fjor sommer, og vi merker spesielt stor pågang når det er dårlig vær, sier hun.

Siste nytt fra Side2? Sjekk forsiden nå!

Hekling blant skategutter
Ønsket om å skille seg ut fra mengden er kanskje en av grunnene til at stadig flere lager klærne selv. Men også gamle oppskrifter innenfor både mote og interiør er tilbake som aldri før.

– Før var det bare gamle tanter som strikket, men nå er det flere unge. Det er er til og med en del gutter som kommer innom her for å kjøpe garn og oppskrifter, men da er det ikke akkurat Gråtass-gensere de vil lage. Gutter hekler enkle pannebånd og luer. Strikking og hekling sitter langt inne hos gutta, men skateguttene er interessert, forklarer hun.

Trolig er det også disse gutta som gjerne vil ha mor eller bestemor til å strikke gensere etter gamle oppskrifter.

– Mariusgenseren har kommet tilbake for fullt, men nå finnes den også i nye farger og fasonger.

Gratis oppskrifter
Strikking og hekling er populært for jenter i alle aldre, fra åtte-ti år og oppover til 70–80 år.

– Nå kan du strikke hvor som helst, uten å bli oppfattet som du er den gamle tanta fra Toten. Folk synes det er kult med håndarbeid, og mange misunner deg om du er flink.

Strikkeoppskriftene har også hevet standarden med strikketrenden, og Drops er også nå å finne på nett – helt gratis. Heftene i butikken er derfor satt ned til kun 10 kroner per stykke.

– Heftene kan jo ikke være dyre i butikken, når du kan finne akkurat de samme helt gratis på internett, mener butikksjefen.

Dette er strikking:
Strikking er en håndarbeidsteknikk der mann lager plagg av å tre rekker av garnløkker gjennom hverandre ved hjelp av tynne pinner, strikkepinner. Det er også mulig å strikke på maskin.

Til håndstrikking trengs strikkepinner og garn. Etter først å ha lagt opp masker, kan man begynne å strikke. Den ene strikkepinnen brukes til å dra garnet gjennom en maske på den andre. Den gamle masken får gli av pinnen. Slik gjør man det med hver maske til en har nådd av pinnen, der en enten kan snu og gjøre det samme, eller fortsette videre fra den andre enden i rundstrikk. Arbeidet blir avsluttet med felling og eventuelt montering.

Dette er hekling:
Hekling er en håndarbeidsteknikk der en lager stoff ved hjelp av garn og en heklenål. Teknikken kan brukes til klær, duker, vesker og mye annet. Stoffet du lager er fast og ikke elastisk som ved strikking.

Man bruker en heklenål til å dra garnet gjennom en heklemaske. Gjennom masken som oppstår kan en dra tråden på ny, og skape en ny maske. Slik får du en heklet lenke.

Det finnes mange ulike heklemasker, de vanligste er luftmasker, fastmasker og staver. Ved å kombinere disse kan en lage mange ulike mønstre.

Lær av strikke- og heklebloggerne her:

Pickles.no

Mariannes strikkeblogg

Trinemors blogg

Britt kan strikke ja

Ronilles blogg

Hildes blogg

Hekleriet

(Side2 tar ikke ansvar for eksterne lenker).

Kilde: Wikipedia:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere