RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Sverigedemokraternas partileder Jimmie Åkesson i Sölvesberg i august i år.
Sverigedemokraternas partileder Jimmie Åkesson i Sölvesberg i august i år. Foto: Rickard Nilsson/tt (NTB scanpix)

– Sverigedemokraterna kan få mer innflytelse

Sterkt innvandringskritiske Sverigedemokraterna kan få større innflytelse over svensk politikk etter at budsjettavtalen mellom de to store blokkene i Riksdagen raknet før helgen.

Det fastslår Sören Holmberg, professor i statsvitenskap ved Göteborgs universitet, overfor NTB.

– Vi får se om dette etter hvert vil føre til et indirekte eller direkte samarbeid mellom de borgerlige partiene og Sverigedemokraterna (SD), sier Holmberg til NTB.

Elin Ørjasæter: Innfødt norsk i Groruddalen

De borgerlige partiene åpnet i praksis opp for denne muligheten da de trakk seg fra den tverrpolitiske budsjettavtalen før helgen, ifølge professoren.

Budsjettavtalen ble inngått i desember i fjor, og formålet var å unngå at Sverigedemokraterna kom på vippen og fikk innflytelse over politikken.

I avtalen forpliktet de rødgrønne og borgerlige partiene seg til å støtte forslag til statsbudsjett som legges fram av mindretallsregjeringer.

En av årsakene til at avtalen raknet, er den store tilstrømningen av flyktninger til Sverige. Etter hvert som antallet asylsøkere har økt, har også SDs oppslutning på meningsmålingene økt, mens andre partier på høyresiden har mistet støtte.

– Allerede nå ser vi at flere av de borgerlige partiene snakker om at vi bør ha endringer i innvandringspolitikken, sier Holmberg.

Han mener disse uttalelsene er eksempler på en liten bevegelsen i retning av SDs standpunkter i innvandringspolitikken. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere