*Nettavisen* Nyheter.

– Syden er nesten utsolgt

Foto: (Crestock)

Salget av sydenreiser har eksplodert med regnværet. Men det er fortsatt håp.

16.07.09 12:14

(SIDE2): – Det er nesten ingen sydenturer å få tak i nå, og turene er veldig dyre. Men heldigvis fikk vi oss en tur til Chania på Kreta om en og en halv uke, jubler Lasse Søberg (24) og Catarina Nohr (23).

Siste nytt fra Side2? Sjekk forsiden nå!

Finn billige flybiletter på Nettavisens reisesøk!

Drømmer om sol
Side2 møter det unge paret i Apollos kontorer i Øvre Slottsgate i Oslo tirsdag ettermiddag.

– Vi har tenkt litt på å bestille en Sydentur, men bestemte oss ikke før i går. Da vi våknet til regn i dag, var valget enkelt. Det er første gang vi bestiller en Sydentur så sent, men vi har et sterkt ønske om å se solen i sommer, og det er jo ikke sikkert vi vil se noe mer til solen her hjemme. Så nå drar vi snart til Syden for å slappe av, sole oss og spise is, forteller de to.

Lasse og Catarina har tidligere feriert på nettopp Kreta.

– Det gjør ikke noe å dra tilbake til samme plassen, så lenge vi vet at vi får en hel uke med sol og bad. Nå fikk vi et fire stjerners hotell i en uke for 5000 kroner, så vi er godt fornøyd. Men det er vel typisk at godværet kommer når vi har reist, ler de.

Rekordpågang
Skal vi tro de største reisebyråene har det unge paret vært heldige som fikk tak i en ferietur nå.

– Sommersalget til Ving har siden væromslaget for cirka en og en halv uke siden økt med 16 prosent. Blant charterdestinasjonene er det varme Tyrkia som selger klart best. Av storbyene er det London, Roma, Paris og Barcelona som selger best. Skal du reise nå, er det ledige plasser fra slutten av neste uke. Alt før det er stort sett fullt, opplyser Gunnar Grosvold, Managing Director i Ving Norge.

Han fortsetter.

– Hittil i juli har Ving et belegg på våre fly med 99 prosent, noe som betyr at det er rift om plassene nå etter væromslaget. I Sør-Norge er det jo meldt ustabilt og vått vær fremover, så vi forventer rekordpågang de neste dagene. Det betyr at juli i løpet av 4–5 dager vil være utsolgt og at pågangen øker på augustreiser.

– Sydenturene er blåst vekk
I Ticket på Oslo City har selgerne merket pågangen like sterkt uansett vær.

– Vi merket ingen nedgang selv når godværet kom i slutten av juni. Her er det trafikk selv når det er tropesommer ute. Men nå er mye utsolgt, og folk er fortvila. Sydenturene er blåst vekk, forteller daglig leder Lars Andersen på Ticket Feriereiser, Oslo City.

Med noen få turer igjen, går prisene opp.

– Men folk er villige til å betale, koste hva det koste vil. Juli er ferietid uansett, og er det meldt dårlig vær her hjemme, vil vi bare komme oss ut å reise, forklarer han.

Værsyke nordmenn
Star Tour har også merket en betraktelig økning i salget av feriereiser nå i juli.

– Salget har vært veldig bra de siste ukene, det er tydelig at ferieklare nordmenn er værsyke etter flere uker med regn og lave temperaturer. I forrige uke hadde vi flere dagsrekorder for salg av julireiser, forteller Elisabeth Larsen-Vonstett, kommunikasjonsrådgiver i Star Tour.

Larsen-Vonstett råder deg til å være tidlig ute med bestillingen.

– Etterspørselen stiger i takt med antall millimeter nedbør som faller. Nå er det knapt et ledig sete igjen å oppdrive før inn mot neste helg. Den som planlegger en tur til sol og varme bør være kjapp. Nå er det bare enkelte strøplasser igjen.

50 prosent økning fra 2008
Sommeren 2008 satte nye rekorder, men så langt i år kan vi se tilbake på en helt utrolig salgsøkning på 50 prosent i forhold til 2008.

– Trenden er da hele klart at folk bestemmer seg og ombestemmer seg helt i siste liten. Ser man at værvarselet blir dårlig i ferien en uke fram i tid, så eksploderer trafikken på restplass.no og da blir altså salgsøkningen så markant som den har blitt. Vi blir nedringt av folk som har planlagt ferie i Norge, men som nå er villig til å kaste seg på første fly ned mot 30 varmegrader og sol i Middelhavet, forklarer Jason Eckhoff, daglig leder i restplass.no til Side2.

Han tror nordmenn er redd for å regne vekk her hjemme.

– Fellesferien er årets viktigste ferie og tilgang på sol og varme blir spesielt viktig. Da blir det også lettere å ty til tastaturet og komme seg av sted.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.