*Nettavisen* Nyheter.

– Syria godtar russisk forslag om kjemiske våpen

Foto: (Reuters/NTB scanpix)

Moskva (NTB-Reuters): Syria godtar det russiske forslaget om at alle kjemiske våpen settes under internasjonal kontroll, ifølge landets utenriksminister Walid al-Moualem.

10.09.13 13:41

Det er det russiske nyhetsbyrået Interfax som siterer utenriks ministeren.

- Vi hadde en fruktbar runde med samtaler med utenriksminister Sergej Lavrov i går, og han foreslo et initiativ om kjemiske våpen. Og om kvelden sa vi oss enige i det russiske initiativet, sier Moualem til presidenten i den russiske Statsdumaen ifølge Interfax.

Han sier at Syria har sagt seg enig i forslaget fordi «det fjerner grunnlaget for amerikansk aggresjon», ifølge nyhetsbyrået.

Forslaget ble lansert mandag av Russlands utenriksminister Sergej Lavrov etter at USAs utenriksminister John Kerry først kom med det mange mener var en sleivete bemerkning i samme retning.

Sjefen for Den arabiske liga, Nabil al-Araby, støtter Russlands plan når det gjelder å få Syria til å overlevere sine kjemiske våpen til verdenssamfunnet.

Også Iran og Kina uttrykte tirsdag støtte til forslaget som Russlands utenriksminister Sergej Lavrov har kommet med.

Sarin er trolig brukt
Nye beviser tyder på at det var syriske regjeringsstyrker som sto bak angrepene mot Ghouta utenfor Damaskus i august, der hundrevis av mennesker trolig ble drept av saringass.

Det konkluderer Human Rights Watch i en ny rapport, som bygger på det de omtaler som nye beviser og øyenvitneskildringer.

Rapporten "Attacks on Ghouta: Analysis of Alleged Use of Chemical Weapons in Syria” dokumenterer to angrep mot forstaden Ghouta, trolig med nervegassen sarin.

- Rester fra rakettene og symptomene til ofre fra angrepene mot Ghouta 21. august, er talende bevis for hvilke våpensystemer som ble benyttet, sier Peter Bouckaert som har ført rapporten i pennen.

Analysert
- Disse bevisene tyder klart på at syriske regjeringsstyrker avfyrte raketter utstyrt med kjemiske stridshoder mot Damaskus-forsteder denne forferdelige morgenen, sier han.

Human Rights Watch har analysert øyenvitnenes beskrivelser av angrepet, informasjon om hvor rakettene kom fra, biter av rakettene og har innhentet opplysninger fra sykehuskilder som behandlet ofrene.

Ifølge rapporten tyder bevisene på at det ble benyttet raketter og rakettutskytere som bare syriske regjeringsstyrker er i besittelse av.

Human Rights Watch har også analysert amatørvideoer som ble lagt ut på YouTube etter angrepet, samt bilder tatt av lokale aktivister som viser rester av rakettene som slo ned i Ghouta.

To typer raketter
Ifølge rapporten ble trolig to typer raketter benyttet. Den ene av dem var en 330 mm rakett som ser ut til å ha vært utstyrt med et stridshode som inneholdt en større mengde flytende kjemikalie.

Den andre typen var en sovjetprodusert 140 mm rakett som kan utstyres med tre mulige stridshoder, blant dem en type som er laget for å kunne spre 2,2 kilo av nervegassen sarin.

Syriske myndigheter nekter for å ha tatt i bruk kjemiske stridsmidler og anklager opprørere for å ha stått bak angrepet. De har imidlertid ikke lagt fram beviser for anklagen.

Human Rights Watch og andre som overvåker konflikten har tidligere ikke kunne dokumentere at opprørere har vært i besittelse av noen av de to antatte rakettypene som ble benyttet i angrepet.

Symptomer på sarin
Menneskerettighetsorganisasjonen har ikke selv kunne samle rakettrester eller jordprøver fra områdene der angrepet fant sted, men støtter seg på eksperter som har analysert tilgjengelige bilder og medisinske kilder.

Tre leger har fortalt hvilke symptomer ofrene de behandlet hadde, og Human Rights Watch konkluderer på bakgrunn av dette med at det trolig var nervegassen sarin som ble benyttet.

Ifølge rapporten foreligger det beviser for at sarin ble benyttet under et angrep i Jobar nær Damaskus i april, da en fotograf fra den franske avisen Le Monde på stedet senere testet positivt for nervegassen.

All bruk av kjemiske våpen er brudd på folkeretten, selv om Syria ikke er blant de 189 land som har sluttet seg til den internasjonale konvensjonen som forbyr all produksjon, lagring og bruk av slike våpen.

Syria har derimot ratifisert Genèvekonvensjonen om stridsgass fra 1925. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag