RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

– Togangriper så jihad-video på YouTube

Sist oppdatert:
Fransk påtalemyndighet sier de har sterke beviser på at angrepet mot et tog fra Paris til Amsterdam forrige uke var nøye planlagt.

Etter å ha gått om bord i toget i Brussel tok Ayoub El Khazzani fram mobilen og så på en ekstremistisk video på nettstedet YouTube, ifølge statsadvokat François Molins.

– Lydsporet oppfordret troende til å kjempe og ty til våpen i profetens navn, sier han.

270 kuler
Med seg på togturen hadde 25-åringen et Kalasjnikov-gevær med 270 kuler, en Luger-pistol, en flaske med bensin og en boksåpner. Da han kom skjorteløs og bevæpnet ut av toalettet, kastet fem medpassasjerer seg over ham.

Khazzani har forklart at han planla å rane togpassasjerene, en forklaring påtalemyndigheten fester stadig mindre lit til. De tror heller ikke noe på forklaringen om at han tilfeldigvis fant mobiltelefonen og våpnene i en park kvelden før angrepet.

– Angrepet virker planlagt og målrettet, sier Molins, som har siktet 25-åringen for drapsforsøk som del av en plan om å utføre terror.

– Ingen våpentrening
Etterforskerne undersøker nå om gjerningsmannen har hatt hjelp fra andre i forkant av angrepet. Molins sier Khazzanis Facebook-profil på mystisk vis ble stengt dagen etter.

Tirsdag ble to hus i bydelen Sint-Jans-Molenbeek i Brussel gjennomsøkt av belgisk politi i forbindelse med saken. Politiet tok med seg flere gjenstander fra husene.

Khazzani har tidligere oppholdt seg i flere europeiske land, blant dem Frankrike. Han kom i søkelyset til tysk etterretning i mai da han gikk om bord i et fly til Tyrkia, noe som skapte bekymring for at han hadde planer om å reise til Syria. I juni fløy han tilbake fra Sør-Tyrkia til Albania.

To av de fem passasjerene som overmannet gjerningsmannen er amerikanske soldater. En av dem har sagt at 25-åringen tilsynelatende ikke hadde noen våpentrening. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere