RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: SHANE T. MCCOY (AFP)

– Tortur får ikke fram sannheten

Personer utsatt for sterke avhørsmetoder under Bush-administrasjonen, klarte sannsynligvis ikke å si sannheten.

(SIDE2:) I kjølvannet av debatten rundt hva som er «standard operating procedure» av avhørsteknikker under Bush-administrasjonen, har en forsker ved Trinity College i Dublin konkludert med at enkelte av forhørsteknikkene faktisk virket mot sin hensikt.

Mer fra Side2. no: Besøk forsiden

Fikk ikke fram sannheten
Professor Shane O'Mara ved Trinity College sier til BBC at enkelte av Bush-administrasjonens godkjente og torturaktige metoder ikke var skapt for å få fram sannheten om terror fra dem som ble avhørt.

LES OGSÅ: Derfor var de villige til å torturere

Professoren har forsket i de frigitte papirene fra Justisdepartementet i USA der amerikanske myndigheter skriver at de mener lengre perioder med sjokk, angst, problemer med å orientere seg og mangel på kontroll var effektive metoder for å avhøre terrormistenkte.

– Disse metodene bygger på at de tror at ekstremt stress ikke påvirker hjernen og hukommelsen, sier O'Mara til BBC.

Falske tilståelser
Faktisk er resultatet det motsatte, sier han. Når hjernen utsettes for så mye stress, vil hukommelsen ofte bli feil. Dessuten er det en langt større sjanse for at de mistenkte heller vil fortelle den historien de tror vil få slutt på torturen enn å fortelle fakta.

Professor O'Mara får støtte fra legen Stuart Turner ved Centre for the Study of Emotion and Law i London. Han sier at det er sterke beviser for at tortur og harde avhørsmetoder faktisk avbryter et menneskes normale tankeprosess og evne til å huske rett.

Under avhørene i Guantánamo brukte amerikanerne ulike metoder under avhør. De helte vann over folk som fikk den mistenkte til å føle at han eller hun druknet, de stengte folk inne i særdeles trange rom, sørget for at de ikke fikk sove over lang tid og slo hælene til de mistenkte mot veggen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere