*Nettavisen* Nyheter.

– Tre indiske FN-soldater drept i Sør-Sudan

En av regjeringshærens stridsvogner i Sør-Sudans hovedstad. Foto: STRINGER (Reuters/NTB scanpix)

FN-base angrepet i Sør-Sudan.

19.12.13 23:31

SISTE: Tre indiske soldater i FNs fredsbevarende styrke i Sør-Sudan er drept, opplyser en indisk tjenestemann.

Tre indiske soldater og en sivilist ble tidligere torsdag meldt savnet etter at en FN-base i Akobo ble angrepet av væpnede menn. Inntrengerne tok seg inn i basen etter at sivile hadde søkt tilflukt der.

– Lou nuer-ungdom tvang seg inn i FN-styrken UNMISS' midlertidige operasjonsbase. Der hadde 32 sivile samlet seg, og det var dem de ville nå, ifølge FN-talsmann Farhan Haq.

Flere FN-soldater savnet. FN har mistet kontakt med basen, opplyser en FN-talsmann. Frykten er at konflikten i landet skal utvikle seg til ny borgerkrig.

- Basen vår i Akobo i delstaten Jonglei ble angrepet, og vi har fått rapporter om at liv har gått tapt. Vi har ingen detaljer foreløpig, sier visegeneralsekretær Jan Eliasson i FN torsdag.

Rundt 40 indiske soldater er flyttet fra basen, men minst tre fredsbevarende soldater og medlemmer av den sivile staben er ikke gjort rede for, ifølge FN

- Lou nuer-ungdom tvang seg inn i FN-styrken UNMISS' midlertidige operasjonsbase. Der hadde 32 sivile samlet seg i går kveld, og det var dem de ville nå, sa FN-talsmann Farhan Haq til pressen i FN-hovedkvarteret i New York.

- Situasjonen i Jonglei er forverret, sier han.

Alt ubevæpnet personale blir nå evakuert fra basen.

- Angrepet er uakseptabelt, sier spesialutsending Hilde Frafjord Johnson, som er en av lederne for styrken, til NRK.

Ingen av nordmennene som tjenestegjør i UNMISS, skal være rammet.

- Spent situasjon
Johnson sier til NTB torsdag kveld at situasjonen i landet er spent.

Fredag morgen flyr FN-helikoptre for å hente militært og sivilt personell som har vært utsatt for angrepet.

- Dette kan spre seg til andre deler av landet, særlig til Jonglei, som er gjenstand for ganske betydelige kamper. Det er bekymringsfullt at det er en viss spredning. Før var urolighetene begrenset til SPLA-hovedkvarterene og internt i de militære styrkene. Nå kan sivile bli rammet i større grad, sier Frafjord Johnson.

FN-utsendingen forsøker å skape dialog mellom partene.

- Jeg har selv engasjert meg i netter og dager og bruker alle de kontaktene jeg har for å bidra til det. Det er også slik at gode krefter arbeider internasjonalt med det samme, og vi koordinerer innsatsen, sier hun.

Inntil torsdag hadde til sammen 30.000 sivile søkt tilflukt i tre FN-baser i landet.

- Det er en meget krevende situasjon å håndtere fordi FNs fredsbevarende styrker ikke er satt opp for å drive humanitære operasjoner. Vårt mandat er knyttet til å beskytte sivile, men ikke å holde dem i lang tid i baser. Fredag er de hos oss på sjette dagen, sier Hilde Frafjord Johnson.

Statskupp
Flere hundre mennesker er drept den siste uken etter at fraksjoner av hæren vendte våpnene mot hverandre. Den afrikanske union frykter at den interne uroen kan utvikle seg til full borgerkrig.

Uroen ble utløst da president Salva Kiir sa at den tidligere visepresidenten Riek Machar, som ble avsatt i sommer, hadde forsøkt et statskupp. Kiir og Machar er ledere for Sør-Sudans to største etniske grupper, dinkaene og nuerne.

- Jeg har bedt regjeringspartiet SPLM og hæren om å fjerne president Salva Kiir fra makten, sa Machar til radiostasjonen RFI torsdag.

Han la til at han kun er interessert i å delta i samtaler som dreier seg om Kiirs avgang, skriver nyhetsbyrået AFP.

- Hvis han vil forhandle om å gi fra seg makten, kan vi snakke om det. Men han må gå av. Han kan ikke samle landet når han dreper folk som fluer og prøver å framkalle etniske sammenstøt, sier Machar.

Harde kamper
Det har de siste dagene vært harde kamper mellom opprørs- og regjeringssoldater i regionhovedstedene Bor og Torit i Sør-Sudan.

Haq sa også at det var ubekreftede meldinger om at flere studenter ble drept av sikkerhetsstyrker på universitetet i Juba onsdag.

- Flere hundre studenter som fortsatt skal være på universitetsområdet, har bedt om hjelp fra FN-styrken i Sør-Sudan. En patrulje skal etter planen reise dit i ettermiddag, sa han.

- Et annet sted i Juba har mellom 2.000 og 5.000 sivile søkt tilflukt. De har bedt om beskyttelse fra FN-styrken, og en patrulje er på vei, forteller Haq.

– Må rydde opp

Utenriksminister Børge Brende (H) er svært bekymret over utviklingen.

- President Salva Kiir har nå et enormt ansvar for å skape fred og forsoning, sier utenriksministeren til NTB torsdag.

Han har diskutert Sør-Sudan med FNs generalsekretær Ban Ki-moon under et møte i New York.

- Vi er enige om at Salva Kiir må rydde opp. Han må skape enighet i sitt eget parti, sier Brende.

Norge har de siste årene vært en av de største økonomiske bidragsyterne til Sør-Sudan. Gjennom Røde Kors og FN har Norge de gitt flere hundre millioner kroner i humanitær støtte.

- Alt dette kan nå bli ødelagt på grunn av interne politiske konflikter i regionen, forklarer Brende.

Maktkamp
- Sør-Sudan står på randen av full borgerkrig, advarer den anerkjente tenketanken International Crisis Group.

Striden har nå trengt seg inn i den sørsudanske hæren, som er en smeltedigel av ulike allianser og lojalitetsbånd. Mange av disse båndene går langs etniske skillelinjer.

- Problemet er at alle topplederne har sterke forbindelser inn til det militære og kan mobilisere soldater på eget initiativ. Dette gjør Sør-Sudan veldig sårbart for kriser, som kan eskalere uten at de politiske lederne egentlig ønsker det, sier Øystein Rolandsen ved Norsk institutt for fredsforskning (PRIO) til NTB.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.