*Nettavisen* Nyheter.

-Trykk karikaturene på nytt

Foto: LLUIS GENE (AFP)

Salman Rushdie oppfordrer alle verdens aviser til å trykke de omstridte muhammedtegningene.

27.04.09 17:32

Den britiske forfatteren Salman Rushdie er bejublet for sitt forfatterverk, men lever samtidig med en konstant trussel fra ekstremistiske islamister etter hans roman Sataniske vers utkom i 1988.

- Satire man må tåle
I et intervju med Danmarks Radio (DR) stiller Rushdie seg sterkt kritisk til aviser og historikere som vegrer seg for å trykke og publisere de aktuelle tegningene som gjorde Jyllands-Posten til en verdenskjent avis i 2005.

- Satiretegningens natur er å være respektløs, og den er respektløs overfor alle og alt. Man må lære å håndtere det. Det er tegnet mange tegninger av meg, og ingen av dem har vært høflige. Jeg går ikke rundt og brenner kontorer av den grunn, sier Rushdie til DR.

Klar oppfordring
- Når spørsmålet om vold og trusler kommer på banen er det ikke et lengre spørsmål om kvalitet som avgjør om man vil trykke. Da blir spørsmålet hvordan man skal reagere på truslene, og man reagerer ikke på dem ved gi etter. Jeg tror at mange mennesker som under et dekke av å være kulturelt sensitive, faktisk bare ble redde, sier forfatteren.

Han mener at samtlige aviser i hele verden burde trykke tegningene.

- Da viser man at man ikke aksepterer trusler, sier Rushdie.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.