*Nettavisen* Nyheter.

– Uetisk å gi ebolasyke narrepiller

Arbeidet med å finne en medisin mot ebola pågår for fullt. Men en gruppe medisinske spesialister fra Europa, Afrika og USA advarer nå mot å gjennomføre kontrollstudier fordi det vil være urettferdig og etisk uakseptabelt. Foto: Dominique Faget (AFP/NTB Scanpix)

Ebolasyke pasienter bør ikke utsettes for medisinske kontrollstudier der de får narrepiller (placebo), mener en gruppe medisinske eksperter.

13.10.14 20:02

Studier med kontrollgrupper – hvor en pasientgruppe får en pille med et legemiddel og en annen gruppe får en narrepille – er vanlig når nye legemidler skal prøves ut.

Les også: Ebolapasienten på Ullevål: - Stabil og med tegn til bedring

Arbeidet med å finne en medisin mot ebola pågår for fullt. Men en gruppe medisinske spesialister fra Europa, Afrika og USA advarer nå mot å gjennomføre kontrollstudier fordi det vil være urettferdig og etisk uakseptabelt, skriver Reuters.

– Vi aksepterer at slike studier kan generere sterkt medisinsk grunnlagsmateriale under normale forhold, men ikke når man står midt oppe i den verste ebolaepidemien i historien, skriver David Haymann, som leder senter for global helsesikkerhet Chantham House til tidsskriftet The Lancet.

Forsøk i gang

Det er allerede satt i gang forsøk med enkelte eksperimentelle medisiner og vaksiner i Vest-Afrika. Flere skal etter planen starte i ukene og månedene som kommer.

Verdens helseorganisasjon (WHO) håper medisin kan tas i bruk i Vest-Afrika tidlig neste år.

Les også: Klinikk i USA evakuert etter ebolamistanke

Samtidig har det europeiske legemiddelverket startet en gjennomgang av all tilgjengelig informasjon om legemidler under utvikling. Noen eksperimentelle forsøk på dyr har vist positive resultater, men har ikke fullt ut vært forsøkt på mennesker.

Den internasjonale ekspertgruppen på ebola mener at man bør bruke de medisinene som er tilgjengelig så snart som mulig.

– Det er presserende behov for å finne ut om nye medisiner kan føre til at pasienter overlever, skriver ekspertgruppen.

Les også: Klinikk i USA evakuert etter ebolamistanke

Et mulig alternativ til de vanlige kontrollstudiene, vil være å gi to ulike eksperimentelle medisiner til hver sin pasientgrupper og sammenligne behandlingen.

Tre medisiner

I Norge har Ullevål sykehus fått tillatelse til å importere tre forskjellige medisiner som er utviklet, men ikke utprøvd.

Sykehuset har opplyst at det foreløpig ikke er bestemt hva slags behandling den ebola-syke norske helsearbeideren skal få. De må ha godkjennelse fra pasienten selv dersom det er aktuelt å bruke eksperimentell medisin.

Sykehuset opplyste i helgen at kvinnens tilstand er stabil. (©NTB)


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.