*Nettavisen* Nyheter.

– Ungdom må være forberedt på at de kan finne ting

Foto: (Politiet)

– De som eventuelt finner Sigrid, vil trolig vil få et sjokk, sier krisepsykolog.

10.08.12 14:44

ØSTENSJØ SKOLE (Nettavisen): Det er fem dager siden Sigrid Giskegjerde Schjetne (16) forsvant ved Kanvas-barnehagen i Dalbakkveien på Østensjø i Oslo natt til søndag.

Like før midnatt lørdag hadde hun forlatt en venninne i Vetlandsveien, for å gå hjem.

Klokken 00.15 hadde 16-åringen SMS-kontakt med en venninne og en god venn. Hennes mobiltelefon, en sokk og skoene ble funnet 300 meter fra Sigrid Schjetnes hjem.

I dagene etter forsvinningen mobiliserte flere hundre frivillige seg for å søke etter jenta.

Felles for alle er at de ønsker å bidra og være med i letingen etter Sigrid. Familien har gjentatte ganger uttrykt takknemlighet og glede over støtten fra nabolaget og andre frivillige som har deltatt i søkene.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Jørgen Berge (Mediehuset Nettavisen)

Vil unngå ungdomsgrupper
Familiens talsmann, Geir Strand, sier til Nettavisen at det er grunn til å tro at svært mange velger å møte opp i helgen, dersom det ikke skjer en utvikling i forsvinningssaken. Han ber derfor foreldre tenke over hva det innebærer å søke etter en savnet person.

– Vi er glad for og skjønner at mange jevnaldrende ønsker å bidra. Likevel er det viktig å huske på at vi leter for å finne ting. Foreldre til ungdommer som ønsker å være med å lete, bør prate med barna sine om hva de faktisk kan komme til å finne, sier Strand.

Han understreker at søket etter Sigrid er frivillig og at ingen kan nektes å delta. Likevel forteller han at de ikke ønsker at grupper med ungdommer skal gå alene, uten voksne.

– Vi ønsker at det skal være godt voksne mennesker i alle grupper. I tillegg er det viktig å huske på at vi ikke er på tur, men leter etter en savnet person og at den som leter kan finne, sier han.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (Politiet)

– Vil trolig få et sjokk
Krisepsykolog Gjermund Tveito ønsker ikke å fraråde noen fra å delta på letingen etter Sigrid.

– Det er nok mange som har behov for å gjøre noe meningsfylt, men man må være forberedt. Det er et viktig psykologisk poeng, som kan gjøre sjokket mindre, dersom man skulle finne noe. Det gjelder også profesjonelt innsatspersonell, sier han.

Tveito tror at de fleste som leter etter Sigrid nå også forstår at de i verste fall kan risikere å finne en død Sigrid.

– Inni seg tror jeg de fleste nå er mer eller mindre forberedt på at det kan være ille hvis de finner noe, sier han.

Tveito sier at vedkommende som eventuelt finner Sigrid, trolig vil få et sjokk dersom hun er død og eller ille tilredt, men at det også vil føles godt å finne jenta.

– Hvis en er forberedt så får en et sjokk, men kommer fort over det. Personer som kommer opp i en slik situasjon, skal vite at det er sterke ting man opplever, og at man trenger å være sammen med andre om slike ting. Samtidig vil den som finner noe også føle det godt at letingen gir resultat, og at man har gjort noe viktig, sier Tveito.

Tveito fraråder helt unge til å delta i letingen, men mener det er viktig å ikke forhindre tenåringer på alderen med Sigrid fra å delta.

– Det er ikke bra at barn og ungdommer går alene. Barn under 10–12 år bør ikke være med i det hele tatt, og tenåringer på alderen med Sigrid bør lete sammen med voksne slik at de ikke kommer ut i dette alene. Jeg synes både unge og eldre bør jobbe i team, sier Tveito.

Klikk på bildet for å forstørre.

– Frivillige sliter mer enn mer erfarne
Psykolog og spesialist på traumer, Atle Dyregrov ved Senter for Krisepsykolog, mener det er en klar fordel at svært unge, under 18 år, ikke utsettes for et eventuelt funn av en død person.

– Vi vet at frivillige sliter mer enn mer erfarne når de deltar i hjelpearbeid, og det selv om de har opplæring og trening som frivillig redningspersonell. Samtidig er det viktig at de kan bruke sin energi konstruktivt og kan gjøre noe meningsfullt, eventuelt bidra på sin måte, mener han.

Dyregrov mener voksne kan være kreative og se om det er roller utenom søk som de kan engasjeres i.

– Om det ikke er mulig å unngå deltagelse bør de helst settes i søk sammen med erfarne der sjansen er minst for at den savnede finnes. Jeg tror det også vil være nyttig om voksne ledere forbereder dem mentalt på oppgaven og også sier at de om de skulle se noe som kan tyde på funn, trekker seg tilbake og tilkaller profesjonelle slik at de kan minimalisere eventuelle traumatiske inntrykk, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.