– Universitetet i Oslo verst i landet på personvern

Datatilsynet får inn flere avviksmeldinger fra Universitetet i Oslo (UiO) enn fra alle Norges utdanningsinstitusjoner til sammen.

Universitetet i Oslo har i en årrekke vært en versting når det kommer til personvern. Nylig ble det oppdaget at UiO hadde publisert personnumrene til 959 studenter via mastergradsarkivet Duo.

– Det skjer flere personvern-glipper på UiO enn det gjør blant alle de andre utdanningsinstitusjonene til sammen, forteller direktør Ove Skåra i Datatilsynet til Universitas.

Etter et søk i saksbehandlingssystemet bekrefter han at det siden 2009 har forekommet 11 avviksmeldinger som gjelder publisering av sensitiv informasjon, fødsels- og personnumre tilhørende studenter ved UiO. Ved andre utdanningsinstitusjoner i Norge, har Datatilsynet kun registrert tre tilfeller i samme periode.

Skåra tror dette delvis kan forklares ved at UiO har et eget personvernombud og bedre rutiner på å melde fra.

– Mange andre institusjoner blir kanskje aldri klar over at de har feilpubliseringer, og unnlater i verste fall å melde fra til oss, forteller han.

Underdirektør Johannes Falk Paulsen ved UiO beklager feilen.

– Dette skal ikke skje. Så enkelt er det. Men det er utfordrende å sikre at alle ansatte besitter riktig kompetanse, og har riktig fokus til enhver tid i en så stor organisasjon som UiO, sier Paulsen. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.