*Nettavisen* Nyheter.

– USA beskytter mannen bak ambassadebombe

USA beskytter mannen som i 1983 planla bombeattentatet mot den amerikanske ambassaden i Beirut, der 63 mennesker ble drept, hevdes det i en ny bok.

22.05.14 03:42

Boken «The God Spy» er ført i pennen av den prisbelønte amerikanske gravejournalisten Kai Bird og er en biografi om Robert C. Ames, en av CIAs fremste Midtøsten-kjennere.

Ames ble selv drept av ambassade-bomben, sammen med en rekke andre CIA-folk som var samlet til møte.

Hovedmannen bak bomben, iraneren Ali Reza Asgari, fikk politisk asyl i USA i 2007, mens George W. Bush var president, går det fram av boken.

Avhopper

Bird, som fikk Pulitzer-prisen for en bok om den amerikanske atombombens far J. Robert Oppenheimer i 2005, avdekker hvordan Ali Reza Asgari hadde en sentral posisjon i den iranske revolusjonsgarden.

Han var ifølge boken helt sentral i oppbyggingen av Hizbollah i Libanon, og han klatret gradvis i gradene i Teheran der han til slutt ble viseforsvarsminister.

Etter hvert begynte imidlertid ryktene å svirre om at han hadde kontakt med CIA, og under et besøk i Tyrkia hoppet han av.

I bytte mot opphold og beskyttelse i USA, gikk han med på å forsyne CIA med alt han visste, både om militærhemmeligheter i hjemlandet og Irans støtte til militante grupper som Hizbollah, skriver Bird.

Mange kilder

Iranske myndigheter hevdet først at Bird var bortført av CIA, men saken ble raskt dysset ned.

Myndighetene i Washington har overfor amerikanske medier som Newsweek og Los Angeles Times nektet å kommentere opplysningene om at mannen som planla bomben mot Beirut-ambassaden, i dag lever med skjult identitet og myndighetenes beskyttelse i USA.

Bird bygger sin bok på intervjuer med over 40 nåværende og tidligere CIA-agenter, og han fikk også tilgang til Robert Ames' personlige papirer.

PLO-kontakt

Få om noen i CIA hadde bedre kontakter i Midtøsten enn Ames, som blant annet etablerte en hemmelig kanal til PLO gjennom Yasser Arafats betrodde medarbeider Ali Hassan Salameh, mannen som var kjent som Den røde prins og som var hjernen bak en rekke flykapringer.

Amerikanske myndigheter benektet på denne tiden enhver kontakt med PLO, men den hemmelige kanalen besto helt til Israel likviderte Salameh i et attentat i 1979.

Bird argumenterer i boken for at Ames med sine kontakter og sin innsats var med på å rydde vei for Oslo-avtalen, som ble undertegnet ti år etter at han selv ble drept av Beirut-bomben.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag