RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

– USA sender spesialstyrker til Syria


USA kommer til å sende spesialstyrker for å bistå opprørere i Syria. Bildet er en illustrasjon og viser amerikanske soldater i Afghanistan.
USA kommer til å sende spesialstyrker for å bistå opprørere i Syria. Bildet er en illustrasjon og viser amerikanske soldater i Afghanistan. Foto: Wakil Kohsar (Afp / NTB scanpix)
Sist oppdatert:
USA sender spesialstyrker til Syria for å bistå opprørere, men understreker at soldatene bare skal være rådgivere og ikke delta i kamphandlinger.

President Barack Obama har besluttet å sende i underkant av 50 spesialsoldater, opplyser en talsmann for Det hvite hus.

Soldatene skal ifølge Josh Earnest trene opp og være rådgivere for «lokale styrker» som kjemper mot Den islamske staten (IS).

Bryter løfte

Hvilke lokale styrker som får nyte godt av de amerikanske spesialsoldatenes støtte, er ikke kjent, men det understrekes at det vil være moderate kurdiske og arabiske opprørere.

President Barack Obama har gjentatte ganger tidligere lovet at det ikke skal settes inn amerikanske bakkestyrker i Syria, men ifølge Earnest har amerikanske spesialstyrker gjennomført operasjoner i landet tidligere.

Bedre rustet

USA vil også trappe opp støtten til den irakiske regjeringshæren for å gjøre dem i stand til å gjenerobre byen Ramadi fra opprørerne i Den islamske staten (IS).

Amerikanerne skal også trappe opp militærhjelpen til Libanon og Jordan, for å gjøre dem bedre rustet i krigføringen mot IS.

Jordan skal blant annet få mer etterretningsassistanse for å gjøre landets kampfly mer treffsikre når de angriper IS-mål i Syria.

Leter etter moderate

Pentagon frøs tidligere i måneden sitt program for å støtte moderate syriske opprørere ut fra en erkjennelse av at det har vist seg svært vanskelig å finne opprørere som kan ansees som moderate.

President Barack Obama varslet i januar at USA hadde satt av 4 milliarder kroner til trening av syriske opprørere.

Overga seg

To små grupper av opprørere fikk opplæring av amerikanske instruktører i Tyrkia, men den ene gikk i oppløsning etter å ha returnert til Syria, og den andre overga seg og overlot våpen og utstyr til al-Qaidas forlengede arm i landet, Nusrafronten.

I midten av september medga general Lloyd Austin, som er øverstkommanderende for den amerikanske sentralkommandoen at bare «fire-fem» USA-trente opprørere var i aksjon i Syria.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere