RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
ØDELAGT: Det gikk hardt utover rammeverket da lykta til familien tok fyr. Heldigvis sto den plassert ute på grusen, og ikke på terassen som den pleier da den tok fyr.
ØDELAGT: Det gikk hardt utover rammeverket da lykta til familien tok fyr. Heldigvis sto den plassert ute på grusen, og ikke på terassen som den pleier da den tok fyr. Foto: Privat

– Vi kunne blitt drept eller skadet av flammene

Sist oppdatert:
Levende lys som plasseres ved siden av hverandre kan være livsfarlig. Det fikk Asbjørn Olav Lien oppleve da familiens lykt tok fyr.

TØNSBERG (Tønsbergs Blad):  – Bruk bare ett lys i slike lykter, sier vakthavende brannsjef Jarle Steinnes i Vestfold interkommunale brannvesen.

Natt til første juledag kunne blitt en dramatisk natt for Asbjørn Olav Lien og familien, da det tok fyr i en trelykt med tre levende lys. Lien er journalist i Tønsbergs Blad.

– Det ser ut som at rammen ned mot bakken er veldig brent, så det har nok tatt fyr i stearinen som har rent ut i bunn, sier Steinnes til Tønsbergs Blad.

Asbjørn Olav Lien, her fra en tidligere anledning, sier familien ikke tar flere sjanser, og har brukt jula til å «utrydde» alle lykter og lysestaker av tre.

Familien hadde flaks fordi lykta sto på grusen utendørs, men den pleier å stå på treplatting rett utenfor utgangsdøra.

Advarer

– Vi tar ikke flere sjanser, og har brukt jula til å «utrydde» alle lykter og lysestaker av tre. Natt til første juledag kunne det gått oss ille. I beste fall hadde huset fått brannskader. I verste fall ville vi blitt skadet eller drept av flammer. Det kunne fort skjedd om lykta hadde stått der den pleier. Heretter skal vi bare bruke lykter og staker av ikke-brennbare materialer, sier Lien.

Brannsjefen advarer mot å plassere flere levende lys ved siden av hverandre.

– Dersom du setter tre eller fire lys sammen, varmer de hverandre opp. Lysene kan smelte «veggen» som skal holde på stearinen. Da kan det renne ut.

FORKULLET: – Det ser ut som stearinen som rant ut i bunn i av lykta tok fyr, sier vakthavende brannsjef Jarle Steinnes.

Steinnes forteller at stearin er et dyrt produkt som ofte er blandet med parafin i billige lys.

– Hvis lyset har brent helt ned og veka ligger og brenner i stearinen som har rent utover bunnen, kan det bli bra med flammer dersom lyset er blandet med parafin, sier han til Tønsbergs Blad.

Tar fyr i stearin

Det samme kan skje om flere telys står sammen. Når stearinen blir varmt nok kan den brenne uten hjelp av veken.

– Da kan hele overflaten i telyset brenne, og flammen kan bli 30-40 centimeter høy, sier brannsjefen.

Brann som følge av åpen flamme er høyt oppe på statistikken over bygningsbranner i Norge.

– Hovedbudskapet er at man ikke bør gå fra levende lys uansett, sier Steinnes.

Les flere saker hos Tønsbergs Blad.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere