*Nettavisen* Nyheter.

– Villsvinpurka kom løpende rett mot meg

SKREMT: - Jeg løp alt jeg kunne vekk fra dyret, sier Rolandas Plucas som jobber på Ruken gård i Trøgstad. Foto: Linnea Tveraaen

Gårdsarbeider Rolandas ble overrasket av en sint purke da han jobbet med sauegjerdet i skogen.

16.07.14 17:34

- Jeg sto og jobbet med gjerdet da jeg plutselig så purka litt lenger inn i skogen her, sier Rolandas Plucas til Smaalenene.

Villsvinet som sto omtrent femti meter på andre siden av gjerdet hadde med seg sine tre unger. Plutselig begynte dyret å løpe mot han.

- Jeg ble redd og begynte å løpe alt jeg kunne bort fra villsvinet. Heldigvis sto jeg på motsatt side av gjerdet, så den klarte ikke å ta meg igjen. Purka var nok ute etter å forsvare ungene sine, sier Plucas som denne sommeren jobber på Ruken gård i Trøgstad. Det var noen hundre meter inn i skogen utenfor gården at han møtte på villsvinene.

Var ikke forberedt

Gårdsarbeideren hadde ingen tanker om å møte et villsvin i skogen, selv om han er vant til dyrene i sitt hjemland Litauen.

- Da jeg jobbet på gården forrige sommer spurte jeg gårdseier Håvard Rud om det var sannsynlig å møte på villsvin. Svaret han ga meg var at det var det ingen sjanse for. Han ble nok like overrasket som meg da jeg fortalte hva jeg hadde møtt på i skogen, sier Plucas.

Rud tror han selv var veldig nær dyret da han var ute å jogget i skogen onsdag morgen.

- Da jeg var ute å løp hørte jeg plutselig et høyt grynt like ved stien. Det er stor sannsynlighet for at det var villsvinpurka, sier gårdseieren.

- Ta det rolig

Møter du en villsvinpurke i skogen burde du ta det rolig og rygge sakte unna den, opplyser Torbjørn Tveter fra viltnemnda i Trøgstad.

- Jeg anbefaler ingen å stoppe for å se eller ta bilder av dyret. Det beste er å holde roen mens man sakte, men sikkert prøver å komme seg unna det, sier han.

- Villsvin med unger forsvarer seg som mange andre dyr. De kan oppleves som aggressive dersom de føler at mennesker er truende mot ungene.

Tveter forteller at det stadig blir mer vanlig å observere villsvin i distriktet. De seneste tre årene har det blir sett en rekke dyr i Indre Østfold.

- Det er stadig dyr som er innom en av kommunene i området. Det er ikke lenge siden det ble sett villsvin i Eidsberg, Spydeberg og Askim. De pleier som regel ikke å oppholde seg på samme sted så lenge ettersom de er flokkdyr, sier han.

- De gjør ofte ikke mer skade enn å spise poteter i åkeren.

Les mer fra Smaalenene her.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.