Gå til sidens hovedinnhold

1,2 millioner nordmenn skal vaksineres først - disse skal prioriteres

Risikogrupper skal vaksineres først, deretter helsearbeidere, sier regjeringen.

MARMORSALEN, OSLO (Nettavisen): - Snart er dagen vi har ventet på her, sa helseminister Bent Høie og snakket også om «lys i enden av tunnelen» da han innledet på en pressekonferanse fredag om regjeringens vaksinasjonsprogram for å bekjempe korona.

På pressekonferansen deltok også smitteverndirektør Geir Bukholm ved FHI, Audun Hågå fra Legemiddelverket og helsedirektør Bjørn Guldvog.

Foreløpig er ingen av EUs vaksinekandidater godkjent.

- Fire vaksiner er nå til godkjenning. Første godkjenning kan kanskje komme allerede ved nyttår. En godkjenning der vil bety en godkjenning for Norge, og vi vil da kunne starte vaksinering tidlig neste år, sa Høie.

Om hvilke koronavaksine som skal brukes i Norge, sa Høie dette:

- Det er de samme leverandørene og de samme avtalene som i Sverige.

Sveriges statsminister varslet tidligere fredag at de kjøper inn vaksinen fra Moderna (se faktaramme) og står klar til å ta denne i bruk så fort godkjenning foreligger.

Les også: Slik fungerer de helt nye vaksinene mot korona (+)

Roste samarbeidet med EU

Høie roste samarbeidet med Sverige og EU:

- Uten EU hadde ikke Norge fått så rask tilgang til vaksine, sa han.

Norge kan i første omgang få 2,5 millioner vaksinedoser, ifølge Høie.

- Det er nok til å vaksinere 1.250.000 mennesker med to doser hver, forklarte han.

- Vi får ikke tilbake hverdagen med en gang vaksineringen er i gang. Det vil være behov for smitteverntiltak mens vaksineringen pågår, understreket han.

Lover åpenhet om bivirkninger

Legemiddelverket sier de ikke kan utelukke sjeldne bivirkninger eller bivirkninger som kommer til syne lenge etter vaksinering.

- Vi skal være åpne om bivirkninger som rapporteres både i Norge og i andre land. Vi skal bidra til at befolkningen og helsepersonell får den samme informasjonen som oss om virkningen av og bivirkningen av vaksinene, sa Audun Hågå fra Legemiddelverket.

Han understreket at den informasjonen de så langt har om bivirkninger og virkninger kommer fra produsentene og at studiene må fortsette.

Les mer

Satser på Moderna til norsk-svensk vaksinekvote

Disse gruppene skal vaksineres først

Risikogrupper skal vaksineres først, helsearbeidere deretter, bekrefter helseministeren.

- Et godkjent vaksine vil være viktigst for det med høyest risiko for alvorlig sykdom og død, sa Høie, men understreket at planen er dynamisk og det kan bli endringer. Blant annet kan det bli aktuelt å plassere helsearbeidere lenger fram i køen.

Les også: 402 nye koronasmittede siste døgn – 78 færre enn for en uke siden

Sverige kjøper inn vaksine

Sverige, som er Norges partner når det gjelder å skaffe vaksine gjennom EU-samarbeidet, varslet fredag at de går for vaksinen fra Moderna Biotech og står klar til å starte sitt vaksinasjonsprogram i det øyeblikket den får godkjenning. Sveriges plan er å starte vaksineringen i første kvartal 2021.

Moderna-vaksinen baserer seg på helt ny teknologi, teknologi som aldri tidligere er prøvd i vaksine til mennesker. Den blir produsert i Europa og skal foreligge 11. januar. Ifølge testresultater skal den gi en beskyttelse på 94,5 prosent.

Les også: Frykter konkursras om få uker: - Et rødt flagg

FHI: Disse bør prioriteres først

Personer som er i risikosonen for alvorlig sykdom skal prioriteres i køen for koronavaksinene når de kommer til Norge, anbefaler FHI.

FHI publiserte sine anbefalinger i forkant av regjeringen og FHIs pressekonferanse om vaksiner fredag. Der kommer regjeringen med den endelige beslutningen.

Her anbefales det at grupper med økt risiko for alvorlig forløp og død anbefales inkludert i nasjonalt vaksinasjonsprogram.

  • Alle fra fylte 65 år
  • Beboere i omsorgsboliger og sykehjem
  • Personer 18-64 år med en eller flere navngitte sykdommer/tilstander som gir høyere risiko for alvorlig sykdomsforløp.

Les også: Helseambassadør om pandemi-kampen: - Tror vi trenger både 2021 og 2022

Reklame

Påskeegg 2021: Dette er våre favoritter

Kommentarer til denne saken