RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

1 av 10 dumpes på SMS

Foto: Trine Rasmussen (Side2)
Sist oppdatert:
- Det verste er når du vet at den som får meldingen ikke har penger på kortet, sier de Side2 spurte.

(SIDE2): Omtrent én av ti under 30 år har valgt å dumpe partneren sin på SMS.

De yngre gjør det enkelt
Dette resultatet kommer fra en undersøkelse gjennomført for mobilselskapet Chess. Jarle Alvær, markedsdirektør i selskapet, sier tallet er høyt:

- Det generelle tallet for SMS-dumping er bare tre prosent, med det er åpenbart at den yngre generasjonen ikke har voldsomme problemer med å velge denne upersonlige måten å bryte et forhold.

Les hva yngre mobilbrukere selv mener om sms-dumping lenger ned i artikkelen!

Det tyder på at det er den yngre garde som bruker mobil og tekstmelding for å gjøre det slutt med partneren. Alvær mener grunnen blant annet kan ha å gjøre med at forhold blant yngre ofte ikke er fullt så seriøse:

- Unge, aktive mobilbrukere er også vant med å gi beskjed til hverandre om alt mulig via tekstmelding, og at det derfor ikke er så rart mange har falt for fristelsen å bruke sms for å gjøre det slutt. Det blir en rask og effektiv vei ut av et kjærlighetsforhold.

Menn er verst
- Menn er dessuten dobbelt så ille som kvinner på dette området. Det generelle tallet viser at fire prosent menn og to prosent kvinner dumper kjæresten sin ved å sende tekstmelding. Mange er litt feige av seg og orker ikke en ansikt-til-ansikt-konfrontasjon, mener Alvær.

Side2 har snakket med fire personer om hva de mener om dumping på sms.

Den nye dama gjorde det slutt på sms
Irene Rekkebø (15) har erfart å få en tekstmelding der det står at kjæresten gjør det slutt, men ikke fra gutten selv:

- Jeg fikk faktisk en slik SMS i fjor sommer. Han var på ferie og rota med en annen. Men det var den andre dama som sendte melding fra hans telefon og skrev at han gjorde det slutt.

Hva gjorde du da?

- Jeg prøvde å ringe, men det var over. Han tok ikke telefonen og etter denne episoden har vi ikke snakket sammen i det hele tatt.

Hva synes du om å gjøre det slutt med å sende en SMS?

- Det er utrolig teit. Og det verste er når man kan sende en tekstmelding å si at det er slutt, samtidig som man vet at den som får meldingen ikke har penger på kortet. Da får man jo ikke svart tilbake eller muligheten til å stille spørsmål!

Hva er det beste alternativet når man ønsker å avslutte et forhold?

- Å gjøre det slutt over en telefonsamtale er kanskje bedre enn å sende SMS, men det er så utrolig trist å faktisk høre stemmen til kjæresten som sier at det er over. Det aller beste er å møte hverandre slik at man kan snakke ordentlig om det.

- Det er så upersonlig
13 år gamle Rebecca Hagen har ikke opplevd det selv, men sier at mange av venninnene har fått erfare å bli dumpa på SMS.

Hva tenker du om å gjøre det slutt med en SMS?

- Det har ikke skjedd med meg, men det har skjedd med mange av mine venner, og mest jenter. Bestevenninna mi for eksempel. Hun ble bare enda mer forvirret, og man blir bare trist. Når han sender en melding får du ikke muligheten til å stille spørsmål. Det er så upersonlig og bare en veldig dårlig måte å gjøre det slutt på.

Tenåringsjenta mener også det er forskjell på å gjøre det slutt med en tekstmelding i forhold til å snakke sammen på telefon.

- På telefon har du større mulighet til å stille spørsmål og få svar. Dere kan kanskje snakke om hva som er problemet og dermed få en bedre forståelse av situasjonen.

Men den beste måten er uansett å snakke ordentlig med hverandre.

Har du noe råd til de som ønsker å gjøre det slutt med kjæresten?

- Alle har følelser. Gjør mot andre det du vil de skal gjøre mot deg.

Artikkelen fortsetter under bildet

Slo opp på MSN
Side2 møtte Vu Tran (19) og Kim Skogen (21) på deres arbeidssted, klesbutikken JeansLab. De mener at et forhold må avsluttes ansikt til ansikt, og ikke via mobil eller MSN.

Hva slags erfaringer har dere med å bli dumpa med sms?

- Jeg har ingen erfaringer selv, men jeg kjenner en som har gjort det. Han skrev til dama: «Jeg gjør det slutt. Har funnet meg en annen». Det er klart det er en kjip måte å gjøre det slutt på, den riktige måten er å møte personen og snakke direkte sammen, mener Kim.

Vu har heller ingen erfaringer med å gjøre det slutt via sms, men han har opplevd en lignende variant:

- En ekskjæreste slo opp via MSN. Hun la til den nye typen i samtalen vi to hadde, og da bare logga jeg av og hørte ikke noe mer.

Hva skriver man på en tekstmelding når man vil gjøre det slutt?

- Det er jo det som gjør det så enkelt for mange. At man bare kan skrive noe i stedet for å bli konfrontert eller stilt en hel masse spørsmål, forklarer Kim.

- Den klassiske «Det er ikke deg, det er meg» er det nok mange som bruker. Eller bare «Jeg gjør det slutt, det er over». De yngre vil kanskje slippe unna flere forklaringer eller spørsmål, og da sender de en SMS, og er ferdig med det.

Begge de to guttene er enige om at det er feigt å gjøre det slutt med å sende en tekstmelding.

- Det kan være en enklere måte for de som er yngre, men uansett er det bare feil. Den som gjør det risikerer også å bli et «mobbeoffer» om folk finner det ut. Det er bare kleint. Kommunikasjon må skje ansikt til ansikt.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere