Gå til sidens hovedinnhold

1 av 3 kan ikke redde liv på sjøen

Flere båtulykker har de siste dagene kostet menneskeliv. En fersk undersøkelse viser at over tretti prosent av nordmenn ikke kan utføre livreddende hjelp på sjøen.

OSLO: 1 av 3 nordmenn kan ikke utføre livredning på noen som har holdt på å drukne. Det viser en undersøkelse utført for If Skadeforsikring.

Del på Facebook

Undersøkelsen, som er utført av Norstat for If, viser at det er manglende kunnskaper om livredning og livreddende førstehjelp på sjøen.

– Resultatene her viser at flere må lære seg dette. Dersom alle voksne lærer seg livreddende førstehjelp, kan liv spares, sier Jon Berge, informasjonssjef hos If Skadeforsikring.

– Bruk redningsvest

Også Redningsselskapet advarer mot uvettig ferdsel på sjøen. De alvorlige båtulykkene i Vestfold de to siste nettene viser hvor farlig det er å kjøre i mørket.

– Dette viser bare hvor farlig kombinasjonen av kjøring i mørket og kjøring med relativt høy fart er. Det er en dødelig kombinasjon, sier kommunikasjonssjef Ernst Larsen i Redningsselskapet til Nrk.

Han understreker også betydningen av å bruke redningsvest.

– Når du ikke har på deg redningsvest, ender du opp med å gå til bunns og drukne. Med redningsvesten på har du mye større sjanse til å overleve. Vi mener man bør utrede et påbud om å bruke redningsvest i åpne småbåter, sier Larsen.

Også Røde-Kors-president Sven Mollekleiv advarer mot uaktsomhet ved båtkjøring og sier til Nrk at det må vurderes et påbud om bruk av redningsvest for å hindre ulykker.

– Båten må ikke være et fristed hvor normal sikkerhet ikke gjelder. Å ha på seg redningsvest og å vise grunnleggende vaktsomhet ved og på vann må bli en selvfølge for nordmenn, uttalte han.

– Hendelsene føyer seg inn i en svært bekymringsverdig ulykkesstatistikk. De siste ti årene har gjennomsnittlig rundt hundre mennesker druknet hvert år langs kyst og i elver i Norge, og det store flertallet av dem som omkommer, bruker ikke redningsvest, sier Mollekleiv til Nrk.

Viktig å øve på livredning

Kun 17 prosent av befolkningen sier de har opplevd en dramatisk situasjon ved vann som var alvorlig for liv og helse. Av de som har opplevd en slik situasjon, sier en langt større andel (84 prosent) at de vil kunne klare å utføre livreddende førstehjelp.

– Dette viser at det hjelper å få repetert og frisket opp kunnskapene om livredning. Det er lett å glemme dersom man ikke øver eller kanskje ikke har sett en dramatisk situasjon, sier Jon Berge i If.

Drukningsstatistikken til Norsk Folkehjelp viser at 31 har druknet så langt i år (fram til 1/7), mot 79 i hele fjor. Det er fritidsbåtulykker som dominerer statistikken.

– Derfor mener også vi at bruk av flyteplagg er ekstremt viktig, og vil oppfordre til bruk av dette. Dette gjelder spesielt ved kjøring om natten og i åpent farvann, sier Jon Berge hos If.

Tall fra Sjøfartsdirektoratet viser at 70 prosent av alle som omkom etter fritidsbåtulykker, ikke brukte flytevest.

Reklame

Kurs: Dette må du vite om vin og bobler til 17. mai