*Nettavisen* Nyheter.

1 av 4 jenter har smertefull sex

Foto: Crestock (Crestock)

Det gjør vondt å ha sex, men de gjør det likevel

(SIDE 2): Sexolog Eva Elmerstig har gjennomført en undersøkelse blant 2000 svenske kvinner i alderen 13–22 som viser at urovekkende mange har smerter under samleie. 1 av 4 synes at sex gjør vondt, melder svenske Aftonbladet .

Mer fra Side2. no: Besøk forsiden

Har sex likevel
Til tross for at 1 av 4 rapporterer om smerter, forteller halvparten av disse at de fortsetter samleiet likevel.

– Unge kvinner forsøker å leve opp til et idealbilde av hvordan kvinner skal være, sier Elmerstig.

På lang sikt kan det være skadelig å gjennomføre smertefulle samleier. Kvinnene kan utvikle en krampetilstand; vaginisme, som vil gjøre det mer eller mindre umulig å ha penetrerende sex.

LES OGSÅ: Har sex kun i fylla

Flere årsaker
Det kan være mange årsaker til smerter under sex. Noen kvinner opplever sterke muskelspenninger, melder den danske avisen Ekstra Bladet.

– På samme måte som man kan ha muskelsmerter i skuldre og nakke, så kan man også ha spenninger i bekkenbunnen, forteller sexolog Vivi Hollænder.

Hollænder sier videre at en lang penis og harde støt mot livmorhalsen kan framkalle smerter hos noen kvinner.

Dersom kvinnen ikke opplever tilstrekkelig opphisselse kan også samleiet bli en miserabel affære.

LES OGSÅ: Størrelsen teller

Vestibulitt
Vestibulitt er en betennelsestilstand kjennetegnet av brennende og sviende smerter i inngangen til skjeden. Smertene gjør samleie smertefullt og iblant umulig. Dette er en fysisk sykdom, men gynekolog Sophia Erhström hevder at psykiske årsaker ofte ligger bak.

– I mine undersøkelser ser jeg en klar sammenheng mellom depresjon, negativt selvbilde og vestibulitt, forteller Erhström.

Kvinner som har negative opplevelser i forhold til sex har en langt større risiko enn andre for å oppleve smertefull sex. Det er derfor ikke å anbefale å bite tennene sammen og late som ingenting.

– Ha sex fordi det er deilig, ikke fordi det forventes av deg, sier sexolog Eva Elmerstig som minner om at samleie slett ikke er den eneste måten å ha sex på.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.