I fjor kranglet Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet om hvem som egentlig er arbeidernes parti. Også i år planlegger Frp å gjennomføre flere markeringer på arbeidernes dag.

Frp i Oslo har varslet at partiet vil markere motstand mot bompenger flere steder i Oslo sentrum 1. mai. I tillegg skal Frp-nestleder Sylvi Listhaug også i år holde tale på Strømsø torg i Drammen.

I fjor langet Listhaug i fjor ut mot Ap-leder Jonas Gahr Støre og sa han var «født med sølvskje i munnen». I år har hun varslet at hovedtemaet i årets tale blir samferdsel og bompenger, i tillegg til innvandring og integrering.

Moxnes-duell

Omtrent samtidig som Listhaug går på talerstolen klokka 13 på den andre siden av Drammenselva, skal Rødt-leder Bjørnar Moxnes tale på Bragernes torg. Moxnes mener at Listhaug burde holde seg hjemme.

– Nestleder Sylvi Listhaug uttalte i 2016 at 1. mai er en veldig fin dag til å rake i hagen. Likevel er hun frekk nok til å komme hit til Drammen for å prøve å stjele showet, sier Rødt-lederen til VG.

I fjor fikk Listhaug kritikk fra samtlige partier fra venstresiden for å tale på 1. mai. Det er imidlertid ikke noe nytt at Frp taler denne dagen. Helt tilbake i 1989 talte Carl I. Hagen i Drammen 1. mai.

Giske taler i Trøndelag

De største politiske profilene holder seg i det store og hele unna de største byene i år på grunn av lokalvalget til høsten. Både i Oslo og Trondheim er det venstresidepartienes førstekandidater som skal tale.

Mandag ble det kjent at Ap-nestleder Hadia Tajik er sykmeldt og ikke kommer til Bergen som planlagt, hvor hun skulle være hovedtaler på Torgallmenningen. I stedet blir det Bergen-ordfører og andrekandidat Marte Mjøs Persen på Aps liste til valget som avholder hovedtalen.

Tajiks tidligere nestlederkollega, stortingsrepresentant Trond Giske, skal imidlertid holde flere taler 1. mai i Trøndelag. Giske rekker innom både Hovin i Melhus, Holtålen og Midtre Gauldal for å holde appell.

Partilederne holder seg unna

Ap-leder Jonas Gahr Støre skal på sørlandsturné og skal tale i Kristiansand, Eydehavn, Vennesla og i Siljan i Telemark, mens SV-leder Audun Lysbakken skal en tur til Innlandet og skal holde appell i Elverum, på Hamar og Jessheim.

Nyslått Ap-nestleder Bjørnar Skjæran skal på turné i egne hjemtrakter og skal tale i Sandnessjøen, Mo i Rana og i Leirfjord, mens Ap-veteran Gro Harlem Brundtland skal tale på Torshov onsdag formiddag og i et kveldsarrangement i Sagene kirke i Oslo.

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen gjester Stavanger og Sandnes.