*Nettavisen* Nyheter.

10 drept for 150 stemmer

Foto: PEDRO UGARTE (AFP)

Nå spør engelskmennene om valget i Afghanistan var verdt det.

Stemmetellingen er i full gang i Afghanistan, og så langt har president Hamid Karzai fått et godt forsprang på konkurrentene.

Men selv om Karzai leder, så har han ikke 50 prosent av stemmene. Det betyr at det kan bli en ny avstemningsrunde mellom Karzai og den som blir nummer to.

I Afghanistan betyr en ny runde med folkeavstemning, flere døde.

De siste ukene har allierte soldater kjempet for å skape trygghet i Afghanistan slik at folk tør komme til valgurnene og stemme. Totalt var valgoppslutningen i landet på åtte prosent.

Noen steder var den langt under én prosent.

Kjempet og døde
I et område i Helmand-provinsen ble 10 britiske soldater drept i harde kamper. Målet var å skape trygghet rundt stemmeurnene for de 25.000 menneskene som bodde i valgdistriktet.

Nå viser det seg at 0,6 prosent - totalt 150 personer - brukte stemmeretten. «Var det verdt det?» spør den engelske avisen The Mirror.

- Hvis oppmøte var så spektakulært lavt som det her antydes, så har vi helt klart ikke oppfylt vårt mål, sier den militære pressetalsmannen Nick Harvey.

Dette var langt fra det eneste området der valgoppmøte var lavt. I Logar-provinsen sør for Kabul holdt de fleste seg inne 20. august.

- Var ikke valg
- Det var ikke noe valg i Logar-provinsen, sier butikkeier Siddikullah i provinshovedstaden Pul-i-Alam til AFP. I byen ble politiet og guvernørens hovedkvarter beskutt med raketter 10 dager før valget. Beboerne fikk brev i posten med trusler om represalier mot alle som deltok i valget.

Siddikullah kollega forteller at det i hans landsby var sju - 7 - personer av 6000 innbyggere, som stemte.

På den andre siden hadde provinser som Azra, den tryggeste provinsen i Afghanistan, et oppmøte på 70 prosent.

- Kjempet for sikkerheten
En av de engelske militære toppsjefene i Afghanistan, Andy Pulford, sier at britiske styrker visste akkurat hva de kjempet for.

- Lav valgdeltakelse eller ikke. Denne sikkerheten vil bli varig, og på denne sikkerhet vil den afghanske myndighetene fortsette å bygge et bedre liv for sine innbyggere. Dette var prisen. Britiske styrker vet at en bedre fremtid for det afghanske folk er verdt å kjempe for.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag