*Nettavisen* Nyheter.

10 grunner til at iPhone fungerer

Foto: (Apple)

Et produkt med mange mangler, men finnes det noe som er bedre?

At iPhone har vært et friskt pust i mobilverdenen er det liten tvil om, men det er heller ikke å komme utenom at den avanserte telefonen har vært et gedigent paradoks.

En telefon med store mangler
Samtidig som den har hatt vanvittig avanserte funksjoner, så har den manglet noe av det mest grunnleggende som vi tar helt for gitt i andre mobiltelefoner. Det er mildt sagt ganske spesielt at man på en telefon til mange tusenlapper snakker om mangel på MMS og muligheten til å videresende SMS-meldinger – eller for den saks skyld at den integrerte bluetooth-funksjonen ikke kan brukes til filoverføring.

Og det er nesten oppsiktsvekkende nyheten om at iPhone skal få muligheten til å markere og kopiere tekst i den kommende programvareversjonen skal kunne være verdt en høyt plassert nyhet på norske nettaviser. Dette er noe man har kunne gjøre på betydelig billigere mobiltelefoner i mange år.

En må også kunne si at det er noe spesielt at det har tatt Apple to år å implementere tastatur i breddemodus i applikasjonene der du faktisk skal skrive inn tekst.

Dårlig, men ingen er bedre
Men likevel får iPhone meg til å tenke på Winston Churchills berømte sitat: «Democracy is the worst form of government except for all those others that have been tried.»

For det er rett og slett noe med iPhone som bare fungerer, til tross for at det er utrolig enkelt å påpeke grunnleggende svakheter.

1. Telefonene har revolusjonert måten vi forholder oss til internett på mobilen på. Riktignok mangler den støtte for Flash, men Safari har rett og slett gjort det brukervennlig å surfe på nettet med mobiltelefonen. Ingen andre nettlesere er i nærheten av å tilby den brukervennligheten Safari tilbyr.

2. Apple har unngått å følge i fotsporene til selskaper som Nokia, som lanserer et utall nye mobiltelefoner hvert år. Det gjør mulighetene mye mer oversiktlig, samtidig som det gjør det betydelig enklere å utvikle programmer til telefonen. Det er et paradoks at det finnes mange flere programmer til iPhone med rundt én prosent markedsandel, enn til Nokia med rundt 40 prosent av markedet. Men årsaken er åpenbart at en iPhone er en iPhone, mens det finnes en dullion forskjellige Nokia-telefoner med nesten like mange forskjellige skjermstørrelser, knappeoppsett og lignende.

N-Gage-satsingen til Nokia er et godt eksempel på at et felles operativsystem (Series 60) ikke er nok for å lage en suksessrik plattform. Én ting er at spillene fungerer på nesten alle telefonene, men når det bare er et par av telefonene som har gode nok taster til å kunne spille spillene – vel, da er man dødsdømt.

3. I motsetning til de fleste andre produsenter så følger Apple opp med programvareforbedringer på telefonene de selger. Om en funksjon mangler, eller er latterlig dårlig, så følger de som regel opp med forbedringer og funksjonstillegg – selv om det gjerne kan ta litt for lang tid. Å sammenligne for eksempel Exchange-støtten på iPhone 3G ved lansering og i dag er to helt forskjellige verdener.

Dette gir følelsen av å ha et levende produkt, og minker behovet for å skifte telefon. Andre produsenter oppdaterer også programvaren, men det er stort sett for bedre stabilitet og bedre ytelse.

4. iPhone er så fryktelig mye mer enn en mobiltelefon – og det kan vel nærmest mest sammenlignes med en veldig god dings med en telefonfunksjon slengt på som en ettertanke (noe for så vidt iPod Touch viser at den er). Applikasjonsutvalget på App Store gir telefonen helt nye dimensjoner.

5. Brukergrensesnittet på iPhone er den eneste touchløsningen som på en naturlig og intuitiv måte bare kan styres med fingrene, og der pekepinne ikke er nødvendig. I tillegg er det ekstremt responsivt, noe en ikke kan si om tilsvarende Windows Mobile-telefoner.

6. Nevnte vi at brukergrensesnittet ser ekstremt elegant ut – og gjør det veldig enkelt å for eksempel lage snarveier til nyttige funksjoner og ikke minst nettsider - og gjør e-post på mobilen til en selvfølge, mens det med andre mobiler bare er plagsomt.

7. Under lanseringen av iPhone kalte Steve Jobs den for tidenes beste iPod. I dag er nok dette ikke lenger sannheten, for nye iPod Touch er som en iPhone, bare myyye tynnere, men musikkspillerfunksjonen på iPhone er på ingen måte tilbakestående for noen andre mobiltelefoner – selv om både Nokia, Sony Ericsson og faktisk også HTC begynner å puste Apple i nakken.

8. App Store er i seg selv genialt, men hvordan dette utnyttes for å tilby ekstrafunksjonalitet til nettjenester er verdt et eget punkt. Egne applikasjoner som forbedrer og skreddersyr opplevelsen for mobiltelefoner til for eksempel Yr eller Twitter gir en forbedret mobilopplevelse på toppen av Safari som ingen andre telefoner er i nærheten av å kunne tilby.

9. Byggekvaliteten. Riktignok kan skjermen går i stykker, men når du holder i en iPhone så føles det som om du holder i et skikkelig kvalitetsprodukt, og det er det få andre produkter som gjør. Klemmer du på andre, dyre telefoner knirker det gjerne litt og man får følelsen av «plastic fantastic».

10. Med en iPhone får en opplevelsen av å være med på en mobilrevolusjon, og det skal man ikke undervurdere.

Så får det da heller være at du må bryte sperrer for å installere programvare Apple ikke synes du skal få lov til å bruke, at det ikke er mulig å ta ut batteriet, at programmer ikke kan kjøre i bakgrunnen (og som dermed gjør en lang rekke applikasjoner ubrukelige), radio er fortsatt ikke på plass – og en del selvfølgeligheter som heldigvis Apple ser ut til å fikse. Til sommeren.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.