RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

10 kule tjenester i det nye nettet

Sist oppdatert:
Nå har Telenor endelig lansert det nye mobilnettet, og med det kommer nye og mer avanserte mobiltelefoner og spennende tjenester. Her er 10 kule tjenester.

Veivisere
Mobiltelefoner med kartfunksjoner og gps-mottakere finnes allerede i dag, men tjenestene kommer til å utvikles og forbedres. For eksempel kan mobilen sjekke om det finnes ledige parkeringsplasser i parkeringshuset du sikter mot, eller vise deg hvor nærmeste H& M-butikk finnes.

TV
Med umts-nettet skjer dataoverføringen så raskt at det er fullt mulig å se tv på mobilen din. For å få fullt utbytte må du ha stor skjerm, og det krever mye strøm, og gjør at å se hele episoden av Sex og singelliv på bussen ikke blir populært med det første. Men kortere snutter, som nyhetssaker eller reprisen av det lekre målet Morten Gamst Pedersen scoret i siste eliteserierunde, kommer til å være fullt mulig å laste ned.

Digital film og video
Flere nye teknikker for såkalt video on demand er under utvikling, og de kan bli interessante for mobiloperatørene. På mobilen kommer dette til å kalles dvb, eller digital video broadcasting.

Du kan sammenlike dvb med tekst-tv, et begrenset antall sider sendes kontinuerlig, og du må vente en liten stund for å få opp den siden du ønsker å se på.

Med denne teknologien kan du for eksempel velge mellom 300 forskjellige musikkvideoer. I motsetning til internett er tilbudet begrenset, men fortsatt ganske stort. Fordelen er at det er mye mer effektivt og krever mindre systemkapasitet.

Mobiloperatører eksperimenterer allerede med teknologien, og Nokia kommer med en forsøksmobil allerede i år.

Bildetelefon
Teknikken finnes allerede i dag, men ikke så mange har tatt den i bruk.

Bildetelefoni kommer antakeligvis til å brukes som videokonferanser i dag, bare på mobilen.

Sikkert kjekt å kunne føre en konferansesamtale hvor enn du er i verden, men antakelig har tjenesten et begrenset publikum.

Kortere ventetider
Hvor lenge er det til bussen eller toget kommer? Det kan du snart se på mobiltelefonen din, slik at du alltid har den oppdaterte statusen tilgjengelig. Du kan også slippe å stå i kø på vinmonopolet eller apoteket. Har butikken et databasert kølappsystem kan de enkelt tilby en tjeneste som lar deg se hvilket nummer som blir betjent nå.

Nøkkel
Om 10 kan du låse opp dører med mobiltelefonen. Ikke alle låser kommer til å ha blitt digitale, men i mange yrker slipper du å drasse på en haug med nøkler, for eksempel innen hjemmetjenesten. Eller hvorfor ikke åpne og låse bilen med mobilen?

Fjernkontroll
Snart kan du styre en haug ulike apparater ved hjelp av mobilen, bare de som lager vaskemaskiner, tv-er, stereoanlegg, mikrobølgeover og alt annet du kan starte med fjernkontroll, klarer å bli enige om en standard.

Betaling
Allerede i dag kan du betale colaen din med mobilen, men det er bare begynnelsen. I stedet for å dra kredittkortet, kan du bruke mobilen. Sikrere er det også. Men her blir det konkurranse mellom ulike typer selskaper. Er det mobiloperatøren, kredittkortselskapet eller banken som skal eie transaksjonen?

Kompisprogram
Kompisprogrammer som dagens MSN Messenger og ICQ, bare bedre, kommer til å ha en viktig funksjon i framtiden. Med et slikt program på mobilen kan du kommunisere med ulike grupper av brukere, for eksempel kompisene dine, golfspillere som befinner seg på samme bane eller en turgruppe på storbyferie.

Satellittkommunikasjon
For noen år siden var det storstilte planer på satellittbasert mobilkommunikasjon, men siden den gang har planene blitt tonet noe ned. Likevel, nye mobiler med satellittbasert dekning kommer.

Dermed har du dekning midt på vidda eller langt til havs. Eneste problemet er inne i bygninger, hvor signalet blir for svakt, og det trengs en parabol som plukker opp signalet.

(Kilde: Aftonbladet)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere