RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

10 millioner kroner i bot etter at Christina døde

Foto: Forsvaret (Forsvaret)
Sist oppdatert:
Forsvaret har fått en stor bot etter dødsulykken i Rena Leir.

Christina Rødstøl (19) fra Ski i Akershus omkom da hun ble påkjørt av et pansret kjøretøy under øvelse på Rena 13. oktober i fjor.

Nå er Forsvarsdepartementet ilagt et forelegg på 10 millioner kroner, opplyser politiadvokat Helge A Eidsvaag ved Hedmark politidistrikt.

- Manglende opplæring
- Det er spesielt tragisk at ulykken skyldtes manglende opplæring, oppfølging og kontroll, sier Eidsvaag til Nettavisen.

Han forklarer hendelsen slik:

- Forsvaret har latt det innarbeide seg en praksis ved Ingeniørbataljonen Pansret ingeniørkompani for bruk av pansret personellkjøretøy, M-113, som ikke er slik den er beskrevet for andre tropparter i Hæren.

- Ved utlasting av personell fra M-113, hadde Ingeniørbataljonen tilpasset en drill hvor personell tok plassering i blindsonen bak kjøretøyet. Personellet var ikke mulig å se for vognkommandør eller vognfører, sier Eidsvaag.

Christina Rødstøl befant seg bak panservognen og ble rygget på av kjøretøyet.

- Veldig tragisk
- Hva vil dere gjøre videre?

- Det er ikke vår jobb å sjekke at Forsvaret endrer sine rutiner, poengterer Eidsvaag overfor Nettavisen.

Forsvarsdepartementet ble kjent med boten rett før helgen.

Ulykken er etterforsket av Hedmark politidistrikt i samarbeid med Militærpolitiet.

Hæren: - Beklager på det sterkeste
- Hedmark politidistrikt har ikke funnet grunnlag for å rette straffeansvar mot vognfører eller vognkommandør. Føring av panservognen og utlasting av personell ble gjennomført etter innarbeidet praksis, sier Eidsvaag.

Hæren beklager på det sterkeste dette dødsfallet:

- Vi beklager på det sterkeste dette dødsfallet, som hæren stilles til ansvar for. Hæren har allerede endret rutinene på flere punkt, sier talsmann for hæren, oberstløytnant Terje Hanssen, til Nettavisen.

Skjedd før
Ved vurdering av botens størrelse er det lagt vekt på at Forsvaret i 2005 fikk en bot på 5 millioner kroner etter en dødsulykke i 2003 i Rødsmoen øvingsfelt og i 2007 ble de ilagt et forelegg på én million kroner grunnet manglende kontroll og innarbeidet instruksbrudd etter at en soldat fikk omfattende personskader etter skyting med maskingevær på Terningmoen.

Forelegget er utferdiget etter ordre fra Statsadvokaten i Hedmark og Oppland og etter uttalelse fra Krigsadvokaten for Sør-Norge.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere