RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

10 myter om brystkreft

Sist oppdatert:
Man skal ikke tro alt man hører. Her er noen myter om brystkreft.

(SIDE2:) Det finnes mange myter om brystkreft, og ikke alle av de er til å stole på. Her finner du ti av dem.

1. Bare kvinner med en familie historie av brystkreft er i faresonen.

I virkeligheten: Rundt 70 prosent av kvinner som har fått diagnosen brystkreft, har ingen kjent risiko for å få det. Men sjansen for å få brystkreft er dobbel så stor om et familiemedlem av første grad (foreldre, søsken eller barn) har hatt eller har sykdommen.

2. Brystimplantater øker sjansen for kreft.

Kvinner med implantater har ingen økt risiko for brystkreft, ifølge forskning. Eneste påpekningen er at mammografitester ikke alltid fungerer like bra på kvinner med implantat.

3. Alle kvinner har en åttendedels sjanse for å få brystkreft.

Det som er riktig er at risikoen øker med alderen. En kvinne i 30-årene har ca. 1/233 dels sjanse å få brystkreft, mens sjansen øker til en åttendedel for de som runder 85 år.

4. Koffein kan forårsake brystkreft.

Det finnes ingen kobling mellom kaffedrikking og brystkreft. Faktisk finnes det forskning som sier at koffein kan minske sjansen for å få sykdommen.

5. Hvis mammografitesten er negativ, er det ingen grunn til bekymring.

Selv om mammografi er en av de viktigste formene for undersøkelse av brystene, så har den en feilprosent på mellom 10 til 20 prosent. Det er derfor viktig å få tatt manuelle tester og sjekke sine bryster selv.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

6. Overvektige kvinner har samme risiko for å få sykdommen som tynne kvinner.

Å være overvektig øker faktisk sjansen for å få brystkreft. Spesielt hvis man har lagt på seg i en sen alder.

7. Abort øker sjansen for brystkreft.

Det har ikke blitt påvist via forskning at det finnes noen sammenheng mellom å ta abort og brystkreft. Grunnen til myten er fordi å ta abort forstyrrer hormonsyklusen i kroppen og brystkreft er koblet til hormonnivået.

8. Brystkreft kan forebygges.

Dessverre er svaret nei. Det er mulig å finne ut risikoen tidlig og forandre livsstilen for å minske risikoen. 70 prosent av dem som har fått diagnosen har ingen kjent risiko faktor, noe som tilsier at det er rent tilfeldig hvem som blir rammet av brystkreft.

9. Årlige mammografitester utsetter deg for så mye stråling at det øker sjansen for brystkreft.

Det er sant at man blir utsatt for stråling under en mammografitest, er mengden så liten at risikoen til sammenligning er liten i forhold til de positive sidene ved testen. Et mammografi kan finne symptomene lenge før de til vanlig ville blitt oppdaget, noe som øker sjansen for å overleve sykdommen.

10. Kvinner med små bryster har mindre risiko for å få brystkreft.

Det finnes ingen kobling mellom størrelsen på bryter og risikoen for sykdommen. Større bryster kan være vanskeligere å sjekke, men det betyr ikke at de med mindre bryster ikke skal gjennomgå tester for brystkreft.

Kilde: www.Health.com

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere