RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

10 nye triks for Internet Explorer

Sist oppdatert:
Jobbe raskere og sikrere på nettet? Sjekke informasjon? Her får du ti nye, nyttige og morsomme tips om hvordan bruke Internet Explorer.

Internet Explorer er den mest brukte nettleseren i verden, og flere millioner mennesker bruker den hver dag til å gå på internett.

Fikk du ikke med deg de første 10 tipsene? De finner du her.

Her kan du lese om hvordan du surfer bedre, sjekker nettsider og lager smarte koblinger som hjelper deg i jobb og fritid.

Vett og etikette på nettet
Det finnes spilleregler og skikk og bruk for hvordan surfere skal opptre når de bruker e-post og andre tjenester på nettet, også kalt nettikette. Her er noen gode tips for hvordan du bør oppføre deg for å få venner, ikke fiender, på internett.

1. Begrens spredningen av uønsket e-post, det vil si spam eller reklame, ved selv å la være å sende slikt.
2. Begrens belastningen på e-postserverne ved ikke å sende unødige e-poster og for store vedlegg.
3. Begrens faren for at datamaskiner smittes med virus ved å ha et oppdatert antivirusprogram installert på datamaskinen.
4. Unngå å klikke på vedlagte filer som du ikke selv har bedt om å få tilsendt. De kan nemlig spre virus.
5. Svar på eller send aldri videre noe kjedebrev som ikke har direkte tilknytning til organisasjonen eller kundene dine.
6. Unngå å svare på eller sende videre reklame, også kalt spam.
7. Påse at du ikke svarer på eller sender videre falske virusadvarsler, det som kalles virus hoaxes på engelsk.

Følg med på favorittsiden
Du kan angi at du vil ha en e-postmelding hver gang en bestemt nettside har blitt oppdatert, slik at du slipper å gå inn på siden og se etter. Kanskje er det favorittnettbutikken som kommer med ny katalog over varer, eller det morsomme diskusjonsformet som du følger med på. Med Internet Explorer slipper du å sjekke innom sidene til stadighet, du får i stedet en e-post når det siden er oppdatert.

Slik gjør du det:
1. Gå til nettsiden du vil følge med på.
2. Velg Synkroniser på Verktøy-menyen.
3. Dobbeltklikk Min gjeldende hjemmeside.
4. Velg kategorien Last ned.
5. Merk: Når denne siden endres, sendes e-post til:, og skriv inn e-postadressen din og eventuelt navnet på e-postserveren.
Hvis siden krever pålogging med brukernavn og passord, klikker du Pålogging.
6. Klikk OK.

Gjør favorittsidene tilgjengelig offline
Du kan gjøre nettsider tilgjengelige i frakoblet modus, slik at du har tilgang til informasjonen etter at du har koblet deg fra internett.

Dersom du bruker ISDN eller modem for å koble deg opp, kan du spare penger på å ikke lese tunge nettsider online. Eller du kan sørge for at du kan lese nettsider du synes er interessante, selv om du ikke har tilgang til internett. Du kan også lagre innholdet på de nettsidene som «din side» har koblinger til.

Slik gjør du:
1. Gå til Web-siden du vil gjøre tilgjengelig i frakoblet modus.
2. Velg Legg til i Favoritter på Favoritter-menyen.
3. Merk av for Gjør tilgjengelig i frakoblet modus og klikk Tilpass.
4. Følg veiviseren. I veiviseren kan du velge å gjøre innholdet på de Web-sidene som den aktuelle siden har koblinger til, tilgjengelig i frakoblet modus. Du kan også velge hvordan siden skal synkroniseres, automatisk eller manuelt. Synkronisering innebærer at den lagrede informasjonen blir oppdatert. For at synkroniseringen skal fungere, må du være tilkoblet.

Dette kan være nyttig hvis du for eksempel vil lagre innholdet på et nettområde som består av flere koblingsnivåer, og vil ha tilgang til informasjonen etter at du har koblet deg fra internett.

Hurtigtastkombinasjoner med Alt-knappen
Det kan lønne seg å kunne hurtigtastkombinasjoner. Det er enkelt, går raskt og du behøver ikke strekke deg så ofte etter musen. Dette hjelper også å forhindre musesyke. Ved hjelp av Alt-knappen på tastaturet kommer du til startsiden, og du kan gå fremover og bakover.

Her er noen eksempler:
Gå til startsiden: Alt + Home
Gå fremover til neste side: Alt + Pil høyre
Gå bakover til foregående side: Alt + Pil venstre

Endre tekststørrelsen ved hjelp av hjulmusen
Har du en mus med rullehjul kan du enkelt endre skriftstørrelsen på de fleste nettsider og programmer som for eksempel Word. Dermed blir det enklere å lese nettsider med liten skrift, eller se tekst på en dårlig skjerm. Dette fungerer ikke på sider med bestemt tegnstørrelse.

Slik gjør du det:
- Bare trykk Ctrl og rull fremover eller bakover med hjulet.

Stille inn riktig hastighet på modemet
Hvis du surfer på nettet ved hjelp av en modemtilkobling, kan hastighetsinnstillingene på datamaskinen være angitt lavere enn det modemet er i stand til. I så tilfelle blir tilkoblingen mot internett langsommere enn den trenger å være. Du kan endre innstillingene til samme hastighet som modemet tillater eller litt raskere for å forsikre deg om at du får maksimal hastighet.

Slik gjør du det:
1. Åpne Kontrollpanel og klikk Telefoner og modemer.
2. Klikk Modem-kategorien.
3. Merk modemet du bruker og klikk knappen Egenskaper.
4. Klikk Modem-kategorien.
5. Velg ønsket hastighet fra rullegardinlisten under Maksimal porthastighet.
6. Klikk OK.

Åpne nye vindu i den størrelsen du ønsker
Dersom du er på en nettside og ser en interessant link videre, er det ikke alltid du vil forlate den siden du er på når du åpner den nye linken.

Du kan velge å åpne en kobling i et nytt vindu ved å holde nede Skift samtidig som du klikker koblingen. Den nye siden åpnes da som standard ikke i full størrelse. Du kan selv bestemme hvilken størrelse vinduene som åpnes skal ha.

Slik gjør du det:
1. Hold nede Skift-tasten og klikk en kobling.
2. Det nye vinduet åpnes. Dra ut vinduet til den størrelsen du vil ha, ved å dra øverst i høyre hjørne.
3. Lukk siden der du klikket koblingen.

Fra og med nå kommer alle nye vindu som åpnes ved å klikke på en kobling og holde nede Skift-tasten, til å åpnes i den størrelsen du har valgt.

Fjern knappen Gå til i adressefeltet
Bruker du knappen Gå til i adressefeltet når du skal gå til en bestemt nettside, eller trykker du i stedet Enter når du har skrevet inn adressen? Hvis du ikke bruker gåtil- knappen, kan du fjerne den. Da får du bedre plass til adressene eller andre knapper du vil legge inn.

Slik gjør du det:
1. Klikk Alternativer for Internett på Fil-menyen.
2. Klikk kategorien Avansert.
3. Fjern merket for Vis Gå til-knappen i adressefeltet, under Websøk.
4. Klikk OK.

Nå er Gå til-knappen fjernet. Hvis du vil vise knappen på nytt, følger du samme fremgangsmåte som ovenfor, men du merker av for Vis Gå til-knappen i adressefeltet.

Sjekk at du får oppdatert informasjon
Lurer du på om informasjonen på en nettside fortsatt er gyldig, eller om den kan være utdatert? Eieren av et webområde angir ikke alltid datoen for siste oppdatering av siden. Du kan opprette en knapp på verktøylinjen Koblinger, denne kan du klikke for å finne ut når webområdet sist ble oppdatert.

Slik gjør du det:
1. Gå til nettsiden.
2. Skriv inn javascript:alert(document.lastModified) i adressefeltet.
3. Klikk ikonet (det ser ut som en ”e”) ved siden av teksten i adressefeltet, og dra det til verktøylinjen Koblinger.

Nå kan du klikke knappen for å se når nettsiden sist ble oppdatert. Hvis du vil kalle knappen noe annet, høyreklikker du den og velger Gi nytt navn.

Bruk full skjerm
Du kan bruke hele skjermen når du surfer på internett. Det kan være ekstra praktisk hvis du for eksempel har liten skjerm med lav oppløsning eller skal presentere noe via internett.

Mange oppdager denne funksjonen ved en feiltakelse, og får problemer med å finne tilbake til knappene igjen. Her er løsningen uansett hvilken vei du går.

Slik gjør du det:
1. Åpne Internet Explorer.
2. Velg Full skjerm på Vis-menyen.

Nå forsvinner oppgavelinjen, menylinjen og alle verktøylinjer. Bruk hurtigtasten F11 til å aktivere og deaktivere full skjerm.

Tipsene er hentet fra Microsofts Tips & Tricks.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere