RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

10 overraskelser for 2003

Sist oppdatert:
Meglerhuset Morgan Stanleys sjefstrateg Byron Wien har kommet med sin årlig prognose for viktige hendelser i verden, og mener blant annet at president Saddam Hussein og sentralbanksjef Alan Greenspan vil gå av i år
I sin årlige analyse og prognose for viktige hendelser i verden under tittelen "10 overraskelser", kommer sjefsstrateg Byron Wien i Morgan Stanley med en rekke interessant gjetninger.

- Med en massiv amerikanske militær styrke ved sine grenser og FN våpeninspektører som øker presset, vil Saddam Hussein bestemme seg for å gå av og søke asyl i Libya fremfor å se slakt av tusenvis av sitt folk, skriver Wien i rapporten ifølge Reuters.

Wien tror videre på en skikkelig opptur for det amerikanske aksjemarkedet i første halvår, og at veksten i den amerikanske økonomien vil bli langt bedre enn ventet i 2003.

Wiens 10 gjetninger for 2003 er som følger:

- Det amerikanske aksjemarkedet vil stige 25 prosent i første halvår.

- Den amerikanske økonomien vil ha en real vekst på 4 prosent i år.

- Japans Nikkei 225-indeks vil gå til 11.000, mens Europa vil henge etter.

- Noen stater vil true med å gå ut av ØMU

- Høyteknologiselskaper vil begynne å betale utbytte.

- Boligboblen vil ikke sprekke, derimot vokse seg større.

- Ingen krig i Midt Østen eller Asia, oljeprisen på 30 dollar fatet.

- Signifikant bioteknologiprodukter vil få amerikanske godkjennelser

- Brasilianske aksjer leder Latin-Amerika til oppgang

- Hillary Clinton annonserer at hun stiller i presidentvalget for 2004.

I en kommentar til den siste gjetningen skriver Wien ifølge Reuters at "president George W. Bush skal se frem til valget slik at en Bush kan endelig få en seier over en Clinton".

Når det gjelder sentralbanksjef Greenspan så skriver Wien i det humoristisk pregede rapproten at Greenspan vil gå av med henvisning til at han ikke klarer en boble til. Wien trodde på Greenspans avgang også i fjor.

Wien tror, som tidligere nevnt, på en kraftigere vekst i den amerikanske økonomien, og skriver i rapporten at den doble bunnen ikke vil komme, derimot vil det begynne å bli inflasjonspress i økonomien, og Fed kommer til å heve styringsrenten med 1 prosentpoeng.

Aksjemarkedet som ventes å stige sterkt i første halvår, vil komme under press i andre halvår, men likevel endte året betraktelig opp fra inngangen.

For Europa tror Wien på en svakt år, og børsene vil henge etter både Japan og USA. Han venter også internt bråk EU, og at Frankrike og andre land vil true med å gå ut av ØMU. Han forventer at den tyske kansleren Gerhard Schroeder vil gå av.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere