*Nettavisen* Nyheter.

10 polakker tiltalt etter «mafiaparagrafen»

Foto: (Politiet)

Krysset grensen med store mengder smuglervarer.

Politiet mener de 10 polske mennene som ble tatt med store mengder smuglervarer på E6 i februar er organiserte kriminelle, skriver sa.no.

10 av de 11 polakkene som ble stanset under den omfattende aksjonen på E6 mellom Svinesund og Solbergtårnet i Skjeberg tidlig om morgenen lørdag 2. februar i år må møte som tiltalt i Halden tingrett førstkommende fredag. Det er statsadvokaten som har tatt ut den omfattende tiltalen.

«Mafiaparagrafen»
Alle de 10 er tiltalt for omfattende smugling av øl, brennevin og sigaretter fra august i fjor og fram til de ble tatt med bilene fulle av alkohol og sigaretter for halvannen måned siden.

Det er Østfold-politiets sentrale etterforsknings- og utlendingsenhet (SEUT) som har etterforsket den omfattende saken. Under aksjonen i forrige måned ble det beslaglagt over 100.000 liter øl, over 820 liter brennevin og over 100.000 sigaretter fordelt på ti forskjellige, spesialkonstruerte biler. Men politiet mener de 10 har bedrevet slik virksomhet siden august i fjor.

- Alle de ti er tiltalt etter straffelovens paragraf 60a, som også omtales som «mafiaparagrafen». Vi mener å kunne bevise at de tiltalte har drevet organisert smugling av øl, brennevin og sigaretter til Norge siden august, sier politiadvokat John Skarpeid i Østfold politidistrikt til sa.no.

Skarpeid skal være aktor i den fem dager lange rettssaken i Halden tingrett, som starter førstkommende fredag og avsluttes neste fredag. I tillegg til omfattende smugling, er de tiltalt for dokumentforfalskning og brudd på veitrafikklovgivningen. Da de ble pågrepet i den storstilte aksjonen i februar var flere av bilene påsatt norske eller svenske kjennetegn. De fleste bilene var også altfor tungt lastet i forhold til tillatt vekt.

1160 kilo overvekt
En av bilene hadde 1.160 kilo overvekt, mens andre biler lå på en overvekt på nærmere et tonn, opplyser politiadvokat Skarpeid.

I tillegg til å kreve lange fengselsstraffer, vil påtalemyndigheten gjøre rammebetingelsene for slik smuglervirksomhet vanskeligere for de involverte gjennom å påstå inndraging av de ti bilene som ble brukt til smuglingen. Det vil trolig også bli lagt ned påstand om tap av førerretten for flere av de tiltalte i saken. Opprinnelig var det 11 som var siktet og ble varetektsfengslet i saken. Men nå er det 10 som er tiltalt. I tillegg var det en som klarte å stikke av under aksjonen, og som ennå ikke er pågrepet.

LES OGSÅ:11 polakker pågrepet i storstilt politiaksjon

- Han ene som ble pågrepet under aksjonen har allerede fått en dom og soner denne for smugling. Ettersom han var fra en annen by i Polen og ble tatt med smuglervarer av andre merker, anså vi ikke ham for å være en del av denne ligaen. Vi anser ham for å ha operert på egen hånd, sier Skarpeid.

Les flere saker i sa.no.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.