*Nettavisen* Nyheter.

10 prosent av norske kvinner kan være rammet

Foto: Rudyanto Wijaya (Illustrasjon)

Polycystisk ovariesyndrom gjør deg blant annet feit, trøtt, kvisete, hårete og humørsyk...

(SIDE2): En av de viktigste grunnene til ufrivillig barnløshet blant kvinner er polycystisk ovariesyndrom (PCOS). Opptil 10 prosent av den kvinnelige befolkningen kan lide av det plagsomme syndromet. Symptomene er mange og sjenerende. Fortvilende og sorgtunge om man får problemer med å bli gravid, og ikke minst kan det påvirke psyken.

Pinlige plager

De fleste med diagnosen er klar over de fysiske tegnene, men vet ikke like mye om hvilke andre påvirkninger hormonforstyrrelsen kan ha på kroppen. PCOS medfører et spekter av ulike plager eller symptomer og oppdages blant annet gjennom en gynekologisk røntgenundersøkelse hvor det ofte blir påvist cyster på eggstokkene.

Den medisinske diagnosen stilles utfra følgende kriterier:

På ultralyd sees mer enn 10 cyster i eggstokkene som alle er mindre enn 1 cm.

Du må også ha minst to av følgende problemer:

Menstruasjonsforstyrrelser (lang tid mellom menstruasjonene)

Sjenerende hårvekst på kroppen

Manglende eggløsning

Økt nivå av såkalte androgener (testosteronliknende hormon) i blodet

LH/FSH (hormoner) > 2

(Man kan også ha cyster på eggstokkene uten disse symptomene; dette kalles «polycystiske ovarier.»)

Men det er viktig å påpeke at man kan også ha PCOS uten at det finnes cyster på egglederne. Ved PCOS er det svært vanlig med høyere produksjon av det mannlige kjønnshormonet testosteron og insulinresistens.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Liudmila P. Sundikova (Illustrasjon)

De tre vanligste indikasjonene på PCOS er:

Overvekt (gjelder opptil 80 prosent),

Uønsket/større hårvekst (gjelder opptil 90 prosent)

Uregelmessig menstruasjon (gjelder opptil 90 prosent).

Andre typiske problemer er:

Kviser

Hårtap

Blødninger og redusert fruktbarhet

Mindre vanlig problemer:

Konsentrasjonsvansker

Høyt blodsukker

Forstørrede eggstokker

Økt risiko for abort

Depresjon

Migrene

Stoffskifteproblemer

PMS symptomer

Hovne hender, føtter og ansikt

Problemer med magen (treg eller løs mage)

Lav puls

Tretthet og

Nedsatt hukommelse

Kan ramme opptil 250.000 kvinner bare i Norge

Så mange som mellom 5- 10 prosent av kvinner i fruktbar alder kan ha PCOS, og utgjør en betydelig del av de som sliter med å bli gravide, skriver Kenn Hallstensen i sin artikkel «Spis deg gravid om det utbredte syndromet.

Hallstensen har drevet profesjonell kostholdveiledning i en årrekke, og er blant annet utdannet fra Høyskolen i Harstad i kosthold, ernæring og ortomolekylær medisin. I disse dager er han også aktuell med boken «Søtt uten sukker» . Han er også mannen bak kostholdsnettsiden eatclub.no der de oppfordrer og inspirerer til et kosthold med lav sukkerinnhold.

For sukkerinnhold og insulin er viktige nøkkelord for kvinner med PCOS. Får du diagnosen får du ganske sikkert i samme slengen beskjed om å regulere karbohydratinnholdet/sukkernivået i kosten din for å holde vekten nede. Overvekten vil forverre situasjonen til en med PCOS. Hårveksten vil øke, eggløsningen uteblir, humøret vil svinge og kiloene blir sittende. Dette forklarer Hallstensen ganske enkelt:

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Jose Manuel Gelpi Diaz (Thinkstock)

Mindre karbohydrater

- Dette er ikke tilfeldig siden overvekt ofte kan være et symptom på ubalanse i kroppens hormonsystemer. Insulin står sentralt, og kan på mange måter sees på som ”sjefen” blant hormonene. For mye av dette hormonet kan være med å skape forstyrrelser også i andre hormonsystemer, deriblant stresshormoner, stoffskiftehormoner og veksthormon, men også i kjønnshormonene. Et kosthold rikt på karbohydrater, som brød, pasta, ris, kornprodukter generelt, sukker, ferdigprodukter og liknende, vil gi en større blodsukkerhøyning og i neste omgang økt insulinutskillels, skriver Hallstensen

"Etter hvert kan man få det vi kaller insulinresistens, en tilstand der det produseres store mengder insulin, men insulinet fungerer ikke godt nok lenger. Siden insulin også har ansvaret for å lagre fett i fettdepotene, vil et karbohydratrikt kosthold kunne gi overvekt, som vil kunne forverre insulinresistensen ytterligere. Den kanskje vanligste grunnen til ufrivillig barnløshet hos kvinner i den vestlige verden er PCOS, og dette syndromet er sterkt knyttet til nettopp insulinresistens. Selv om insulinresistens er vanligst hos overvektige finnes det også mange unntak. Den mest effektive måten å utbedre insulinresistens på er gjennom kostholdet, og derfor er det ikke tilfeldig at mange kvinner har opplevd å bli gravide etter å ha lagt om til mindre karbohydrater og mer fett." Heter det i artikkelen.

Dette med insulinresistens bekrefter Sunniva Hochnowski, Lege i spesialisering i gynekologi og fødselshjelp ved kvinneklinikken på Drammen sykehus fokuserer på. Hun sier at et lavtkalori kosthold og et høyere aktivitetsnivå er en god løsning for PCOS-pasienter som vil ned i vekt. Og hun sier at folk må være tålmodige.

Hva er grunnen til at det er vanskeligere for kvinner med PCOS å gå ned i vekt enn for andre?

- Omtrent 2/3 av kvinner med PCOS er overvektige. Mange sliter særlig med overvekt rundt magen og dette fettet kan være ekstra vanskelig å slanke bort. For å redusere vekten sin må man redusere kaloriinntaket og øke aktivitetsnivået sitt. Det er viktig å være klar over at det tar lang tid å gå ned i vekt og man må sette seg et realistisk mål. Jeg synes ikke man skal tenke så mye på slankekurer, men heller en livstilsendring som innebærer sunn, variert og mager kost. Det kan være hardt og kjedelig arbeid, men med en stor gevinst i form av bedre form, mer overskudd og bedre helse, forklarer Dr. Hochnowski.

Hvordan oppdager de fleste kvinner/jenter at de har PCOS?

- PCOS er den vanligste hormonsykdommen hos kvinner og det er en stor, svært blandet gruppe som rammes - derfor kan det være litt vanskelig å svare på hvordan de fleste oppdager det. Det er to av tre følgende kriterier som må oppfylles for å få diagnosen: Mensen kommer sjelden og mensturasjonsykluser må være på mer enn 35 dager, det må finnes tegn på hyperandrogenisme, som feks økt behåring, akne og vektforandringer, og polycystiske ovarier må være sett ved ultralyd undersøkelse. Symptomene kan variere veldig fra kvinne til kvinne. Noen kan ha mensturasjon en gang i året og være sterkt plaget med behåring på uønskede steder som i ansiktet, mens andre kan kun ha noe lengre menssykluser enn normalt og en tilfeldig ultralydundersøkelse kan da avdekke polycystiske eggstokker, forteller hun.

Kommer folk med symptomer i ung alder eller ikke før de eventuelt får problemer med å bli gravide?

- Både og. Tenåringer tar gjerne kontakt med lege i forbindelse med ønske om prevensjon, spørsmål om uteblitt mensturasjon eller uønsket hårvekst. Ved mistanke om PCOS bør kvinnen utredes tidlig i samarbeid med gynekolog for å avkrefte eller bekrefte syndromet - dette for å tidlig kunne starte forbyggende tiltak særlig med tanke på overvekt. Mange kvinner med polycystiske ovarier har problemer med å bli gravide og tar kontakt iforbindelse med ønske om barn. Mange som kommer til oss har gjort endel research på forhånd selv og har gjerne en følelse av at de kan ha PCOS. For andre igjen kommer diagnosen som en overraskelse, forteller Hochnnowski.

Hva kan man gjøre for å få kontroll eller bedre symtpomene som overvekt, behåring kviser etc?

- Den aller viktigste behandlingen av PCOS er vektreduksjon, helst til normalvekt. For mange er dette den eneste nødvendige behandlingen. Lite fysisk aktivitet, høyt kaloriinntakt og overvekt trigger PCOS og gjør alle symptomene mye verre. En viktig del av PCOS er de metabolske forandringene som skjer med kroppen, endringen i hormonbalansen og forstyrrelsen av forbrenningen. Mange utvikler insulinresistens, det vil si at insulinet fungerer dårligere. Vekttap gjør at insulinet virker bedre igjen og dette er svært viktig med tanke på utvikling av diabetes og hjertekarsykdommer. For de med barneønske vil det å redusere vekten sin med 5-10% føre til mer enn 20% større sjanse for graviditet. Man kan også ved et kirurgisk inngrep punktere de uønskede cystene på eggstokkende for å bedre sjansen til å bli gravid. Når det gjelder hår er det generelt slik at hår som har kommet pga hormonforandringer ikke forsvinner av seg selv, men det finnes p-piller som hindrer nye hår i oppstå. Hår som allerede er til sjenanse må fjernes med elektrolyse, laser, voksing/barbering eller napping. P-piller kan ha god effekt på kviser, sier hun.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.