RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

10 råd til deg

Sist oppdatert:
Er du i startfasen, les og lær her!

TV 2s samarbeidspartner har årlig kontakt med tusenvis av håpefulle etablerere. Les deres ti viktigste råd til ferske gründere:

* Vær bevisst på hvordan du skal tjene penger på idéen din.

* Involver familien din eller de rundt deg – få dem til å se at du nå trenger hjelp og støtte til en periode som helst sikkert vil bli krevende, men forhåpentlig også givende og lærerik!

* Husk at en etablering tar tid, både utvikling og introduksjon i et marked – uansett hvor unik eller genial idéen er.

* Ikke undervurder kapitalbehovet ditt. Utgiftene kommer ofte før og er større enn du tror. Og inntektene kommer ofte senere og er mindre enn du tror... Det tar tid å jobbe seg inn på markedet!

* Del idéen din med andre, ikke vær for redd for at noen skal " stjele" ideen. Flere hoder tenker oftest bedre enn ett, og du bør finne personer som kan utfylle din egen kunnskap om en etablering eller realisering av idéen. Andre mennesker kan også gi deg nø dvendig støtte, energi og et bredere nettverk.

* Tenk nøye gjennom mulighetene for å starte et aksjeselskap fremfor et enkeltpersonsforetak, og hva som passer din forretnngsidé . Det er som regel høy risiko i etableringer, og lite trivelig å belå ne huset sitt for om mulig miste det til banken om alt går galt. Med et aksjeselskap er den personlige økonomiske risikoen mindre.

* Tenk bredere enn én produktidé dersom du vil bygge en suksessbedrift, tenk konsepter og risikospredning.

* Kjøp gjerne inn støttetjenester til ting som regnskap etc for å frigi egen tid til det viktigste: salg og utvikling.

* Ikke overvurder egen idé, sjekk i markedet og på nettet om det internasjonalt finnes tilsvarende eller noe som fungerer like bra i markedet allerede.

* Bruk det som finnes av opplæringstilbud og informasjon, både lokalt og nasjonalt. På nettet kan du bruke følgende offentlige tilbud: www.innovasjonnorge.no (om etablererere og oppfinnere), www.etablerer.no (nettbasert opplæring), www.bedin.no (bedriftsinfo).

* Du kan lese mer de forskjellige temane vi belyser under "Utvikle din idé". Du finner all informasjon her.

* Står du fast eller lurer på noe? Ta kontakt med Innovasjon Norges kontor i ditt fylke. Oversikten finner du her.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere