10 triks - slik blir bildene bedre på PC-en

Lei av røde øyne og uskarpe bilder? Med et bildebehandlingsprogram kan du rette opp det meste, og skape illusjoner som lurer de fleste. Sjekk tips og triks for hvordan du kan forbedre bildene.

07.03.05 15:28

Det finnes et utall forskjellige typer bildebehandlingsprogram på markedet der ute.

Det mest kjente er Photoshop og siden mange av de andre programmene bygger på nettopp det Photoshop har utviklet, har vi valgt å bruke dette programmet som utgangspunkt for våre ti tips.

Dersom du har et annet program kan du dermed forsatt ha nytte av tipsene under, selv om menyvalgene er noe annerledes.

1. Marker områder i bildet.
Gjennom å avgrense områder i bildet du jobber med, kan du gjøre endringer bare innenfor det området du har merket av, slik at resten av bildet ikke blir påvirket.

Du kan lage slike avgrensede områder på mange ulike måter, men det enkleste er å bruke Marquee-verktøyet til å lage en sirkel eller firkant rundt det området du vil jobbe med. Dette verktøyet finner du i verktøykassen til venstre.

For å forsette arbeidet med resten av bildet, må du først slå av Marquee-funksjonen. Det gjør du med Select –menyen øverst i Photoshop. Velg deretter Deselect fra rullegardinmenyen.

2. Øk kontrasten i bildet.
Hvis bildet du tok virker blassere og kjedeligere enn det du så da du tok bildet, finnes det en enkel måte å få mer kontrast og liv inn i det.

Foto: Nicolas Asfouri, AFP/Scanpix

Slik gjør du det:
1. Last inn det bildet du vil rette på.

2. Velg Image – Adjustements og så Auto Contrast.

Hvis du synes effekten ble for mye av det gode, kan du gå inn på Edit og Fade Auto contrast for å rette på det.

3. Gjør bildet skarpere.
Ofte ender bildet opp med å bli mindre skarpt enn vi trodde, enten fordi du bevegde kameraet i det du tok bildet, eller innstillingene på kameraet ikke er helt riktige. Det er enkelt å rette opp med et bildebehandlingsprogram.

Slik gjør du det:
1. Last ned det uskarpe bildet, og lag gjerne en kopi slik at du ikke ødelegger originalen hvis du gjør noe feil.

2. Velg Filter – Sharpen og Sharpen igjen.

Hvis du fortsatt ikke er fornøyd med bildet kan du kjøre filteret en gang til. Blir bildet for skarpt kan du redusere effekten ved å gå til Edit og Fade Sharpen.

4. Lag svart-hvitt bilder.
Det er kjempeenkelt å lage bilder om til svart-hvitt i Photoshop.

Slik gjør du det:
1. Last inn det bildet du vil gjøre om til svart-hvitt.

2. Velg Image – Adjustements og Desaturate.

5. Automatisk fargekorrigering
Av og til får du et fargeskjær i bildene, fordi det er for mye av én fargetone i bildet som lurer kameraet.

Slik gjør du det:
1. Last inn bildet med fargeskjær.

2. Velg Image – Adjustements og deretter Auto-Color.

Hvis du synes korreksjonen er for kraftig, kan du tilpasse den gjennom Edit og Fade Auto-Color.

6. Crop, eller beskjær, et bilde.
Med Crop-verktøyet kan du gjøre utsnitt av bilder, og fjerne en del av bildet som du ikke synes passer inn. Et eksempel på hvor denne funksjonen er nyttig kan være dersom du har tatt en flott naturbilde, men nederst i høyre hjørne stikker et stygt bygg fram. Med Crop-verktøyet kan du enkelt kutte bort den delen av bildet du ikke vil ha med.

Slik gjør du det:
1. Klikk på Crop-verktøyet som du finner i verktøyskassa til venstre.

2. Øverst i Photoshop finner du nå en verktøylinje hvor du kan skrive inn hvor stort (Width og Height) du vil at bildet skal være. 15 cm Width x 10 cm Hight er vanlig bildestørrelse.

3. Skriv 300 inn i boksen der det står Resolution, dette gjør at bildet beholder mest mulig av kvaliteten selv om du beskjærer det mye.

4. Klikk og dra musepekeren over bildet for å lage markeringen som bestemmer hvor utsnittet tas. Markeringen låser høyde og bredde etter den størrelsen du skrev inn i foregående punkt.

I boksen som heter Opacity kan du velge hvor gjennomskinnelig alt utenfor markeringen skal være. Jo lavere tall, jo mer gjennomsiktig. På denne måten kan du enkelt skille mellom hva som er innenfor og utenfor markeringen din. .

5. For å gjennomføre beskjæringen klikker du på haken helt til høyre i vinduet. Hvis du ikke er fornøyd, velger du sirkelen, og kan prøve på nytt.

7. Røde øyne.
Mangt et godt bilde har blitt ødelagt av røde øyne. Hvis uhellet er ute, er det heldigvis enkelt å redde venner og bekjente fra å se ut som om de er besatt av romvesener.

Slik gjør du det:
1. Bruk Zoom-verktøyet for å forstørre øynepartiet, slik at du lettere ser hva du jobber med.

2. Marker begge øynene, med Marquee-verktøye, og trykk i tillegg på Add to selection. Feather skal stå på 1. Add to selection gjør at du kan lage flere markeringer samtidig, og Feather gir deg mye overganger mellom markeringene og området rundt.

3. Velg Images – Adjustments og deretter Hue/Saturation. Merker du av for Preview, kan du samtidig se effekten mens du jobber.

5. Finn fram til fargen øynene skal ha, og prøv deretter å sette ned lysstyrken. På denne måten kan du komme svært nært personenes riktige øyenfarge.

8. Forbedre fokus.
Bildene din kan få nytt liv dersom du jobber litt med å skape fokus i dem. Ofte kan et motiv helt forsvinne i en bråkete bakgrunn, og det kan du endre ved å tone ned bakgrunnen slik at den ikke forstyrrer så mye.

Slik gjør du det:
1. Lag først en markering som viser hvilket område du vil gjøre mykere. Bruk Marquee-verktøyet. Et godt tips kan være å markere selve objektet du skal framheve, siden dette gjerne er mindre enn hele bakgrunnen.

2. Bruk lasso-verktøyet til å tegne rundt elementet i bildet. Lasso-verktøyet finner du i verktøykassa. Hold nede venstre museknapp mens du tegner rundt objektet. Når har tegnet opp hele omrisset, slipper du museknappen.

Nå har du markert det omvendte av hva som egentlig var meningen – bakgrunnen. Det er denne du egentlig vil endre på. For å få jobbet med den, må vi snu hele markeringen. Det gjør du ved å velge Select og deretter Inverse. Nå kan du begynne å jobbe med bakgrunnen.

3. For å mykne opp bakgrunnen velger du Filter – Blur og deretter Gaussinan blur. Du endrer hvor sterk effekten skal bli ved å endre verdien i det feltet som heter Radius.

9. Fjern forstyrrenke elementer.
Ofte blir gode bilder dårlige av enkelte små detaljer. Det kan være brusboksen midt turbildet fra påsken, eller kanskje noen har tatt et kjempeflott bilde av deg som du vil sende til kjæresten. Det eneste som skjemmer er sigaretten du har mellom fingrene¿

Uønskede elementer i et bilde kan du fjerne med Clone-verktøyet, som lar deg tegne over disse med farger og teksturer fra andre deler av bildet.

Slik gjør du det:
1. Last ned det bildet du vil jobbe med, og trykk på Clone-verktøyet i verktøykassa.

2. Når du jobber med bildet, viser en sirkel hvor stor pensel du jobber med. Denne størrelsen kan endres, alt etter hvor lite objekt du jobber med.

3. For å velge ett område å tegne fra holder du ned ALT tasten på tastaturet mens du klikker på det området du vil begynne, med andre ord hvor du henter farge og tekstur fra. Når du er fornøyd slipper du 'ALT' og kan nå begynne å tegne over objektet.
For å bli flink å bruke dette verktøyet må du nok øve litt.

10. Vær kunstnerisk.
Noe av det morsomste er å leke seg med de ulike filterne som finnes i Photoshop. På denne måten kan du lage spennende, kunstneriske versjoner av bildene dine.

Kanskje gjør du deg best med en neonglød rundt bakhodet, eller lurer du på hvordan en mosaikkversjon av portrettet av mor vil se ut?

Menyvalget Filter gir deg mulighet til å leke med hundrevis av morsomme effekter. Bare last opp et bilde du vil gjøre noe med, og velg ulike alternativer på Filter-menyen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag