RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

10 triks for digitalkamera

Foto: Canon
Sist oppdatert:
Enten du akkurat har kjøpt deg ditt første digitalkamera, eller har hatt det en stund, er det alltids noe nytt å lære. Her finner du ti tips og triks for hvordan du skal ta bedre bilder.

Følg også med i neste uke, da før du tips om de mest brukte billedredigeringsprogrammene.

Her er tipsene:
1. Unngå bruk av digital zoom hvis kameraet ditt har to megapiksler eller mindre. Hvis du vil ha et utsnitt av et bilde, er det bedre å ta utsnittet og forstørre det i Paint Shop Pro, Photoshop eller et annet bildeprogram enn å la kameraet gjøre forstørrelsen.

2. Det er to ting som du aldri får nok av, batterikraft og plass på lagringskort. Ta alltid med et ekstra sett batterier og et ekstra lagringskort. Skal kameraet brukes ute, husk at batterier får dårligere levetid i kulde

3. Det kan være lurt å investere i et ekstra minnekort til de gangene du for eksempel er på ferie i to uker, og ikke har tilgang til en PC for å laste ned bildene og frigjøre mer plass på kortet. Minnekort koster litt, avhengig av størrelse. Du bør heller investere i noen kroner ekstra og kjøpe et kort på minst 128 MB, ellers er det ikke så mange bilder du får plass til av beste kvalitet.

4. Hvis du ikke bruker manuelle innstillinger, digital zoom eller makrofunksjon, så skru av LCD-skjermen og bruk den optiske søkeren i stedet. Dette sparer masse batteritid. I mørke omgivelser bør du bruke den optiske søkeren uansett, for LCD skjermen vil ikke kunne gjenspeile det du tar bilde av på grunn av for lite lysstyrke.

5. Noen digitalkameraer jobber litt sent med autofokusen, men du får likevel tatt bildet. Da blir det meste bare blurr. Det lureste er å finne motivet, trykke utløseren halvveis ned, vent på det rette øyeblikket og trykk. Ved å trykke utløseren halvveis ned, sørger du for at alt innstilt og og selve bildetakingen tar liten tid.

6. Ta et prøvebilde hver gang du er i nye omgivelser, med endrede lysforhold. Det er nemlig viktig å unngå at bildene blir for lyse. Finn pluss-minus-knappen som regulerer hvor lyst eller mørk blidet blir. Hvis prøvebildet ser for lyst ut, bør du skru denne ett hakk ned. Det er nemlig slik at bilder som blir for mørke relativt enkelt kan reddes i et bildebehandlingsprogram i etterkant, mens det er nesten umulig å gjøre det samme med bilder som er for lyse.

7. Ikke bruk alkaliske batterier, det blir dyrt i lengden. Hvis det ikke følger med kameraet, bør du kjøpe oppladbare batterier og lader. Det sparer du på i lengden. Har du ett sett med batterier er det smart å kjøpe et sett ekstra, slik at du alltid har fulladede batterier liggende.

8. Det er en del fargekontraster som digitale kameraer kan ha litt problemer med, fordi JPEG-komprimeringen gjør at fargene blir grelle eller at du kan se at bildet er komprimert. Har kameraet ditt ukomprimert format, Tiff eller RAW, så kan du kanskje redde bildet ved å bruke dette formatet.

9. Skal du ta bilder av noe på kloss hold, er det lurt å bruke makroknappen. Det er den knappen eller instillingen som er representert med en liten blomst. Du vil da oppdage at kameraet ditt plutselig kan fokusere nærmere. På noen modeller betyr det at du kan fokusere ned til 20 cm, mens på andre kan du være ned til 2 cm unna det du fotograferer.

10. Hvis du skriver ut dine egne bilder på en fotoskriver, bør du sørge for å bruke den riktige papirtypen. Dette papiret trekker farge inn på riktig måte og gjør at bildene ser ut slik som fra fotografen. Men denne type papir er dyrt, så det kan være lurt å skrive ut en prøve på vanlig papir i sort-hvitt, bare for å sjekke at bildet passer på arket og andre uforutsette ting.

En liten ordbok med de mest brukte uttrykkene innen digital fotografering:

Bilderedigeringsprogram
Et dataprogram hvor du kan redigere og endre skannede bilder eller bilder fra du har tatt med det digitale kameraet. De mest kjente programmene er Photoshop og Paint Shop Pro.

CCD
CCD er den mest populære brikken for digitale kamera. Denne brikken omformer lyssignalene kameraet tar inn til elektriske signaler, og en liten innebygd datamaskin omformer dette til bildet vi ser.

Compact Flash
En type minnekort til digitale kameraer.

Digital Zoom
Digital zoom betyr at bare en del av bildebrikken brukes, og kan brukes til å foreta utsnitt av motivet direkte på kameraet.

Firewire
Standard grensesnitt for filoverføring som blir brukt på blant annet profesjonelle skannere, videokameraer og digitalkameraer. Overføringshastighet er på opptil 800 Mb/s.

GIF
Graphic interchange format er en filtype som støtter bilder opp til 256 farger.

JPEG / JPG
Joint Photographic Experts Group; en standard innen billedkomprimering. Praktisk format som gir små filer med høy bildekvalitet forutsatt lav komprimering.

Kompresjon
En metode for å krympe bildeformater, slik at filene blir mindre. Krymping av .tif-filer kan gjøres uten tap av data. Med krymping av .jpg-filer, kan man oppnå meget gode resultater, men på bekostning av noe forringelser i bildet.

Kortleser
En liten innretning på størrelse med en som du kobler til USB-porten, og som leser minnekortene fra digitale kameraer. Med en kortleser trenger du ikke å koble hele kameraet til PC-en, det holder å ta ut minnekortet. De fleste kortleserne takler flere typer minnekort, og er kjekt hvis du har flere kameraer i huset.

Memory Stick
Sonys eget minnekort digitale kameraer og andre digitale enheter som for eksempel mp3-spillere. Kommer i ulike varianter.

Minnekort
Minnekort er mediet som bildene i digitalkameraet blir lagret på, slik vanlige kameraer lagrer bildene på film. lagrer bildene på i digitalkameraer, tenk på dem som den digitale filmen som du tar bildene til. Minnekort kommer i mange ulike størrelser. Typiske minnekortformater er CF (compact flash), SM (smart media) og Sony's memory stick.

MMC-card
MultiMedia Card. En type minnekort.

Overføring
Overføringen fra digitalkameraet ditt til PC eller Mac kan foregå på mange forskjellige måter. USB er den vanligste måten, og har nå kommet med versjon 2.0 som er kjappere. FireWire er et annet og mye raskere alternativ, men ikke alle PC-er støtter denne standarden. En annen måte å overføre på er å ta minnekortet ut av kameraet og sette det inn i en kortleser, som sender innholdet av kortet til PC-en i høy hastighet.

RAW
Spesielt filformat brukt på en del avanserte digitalkamera. Formatet inneholder kun rådata fra bildebrikken samt eksponeringsinformasjon. Må etterbehandles med spesielle bildebehandlingsprogram.

TIFF
Tag Image File Format. Dette er et filformat for ukomprimerte bilder, som har store filer.

USB
Universal Serial Bus er en standard for tilkobling av utstyr til PC. USB 1.1 har en maks overføringshastighet på 12 megabit/sek, mens USB 2.0 kommer opp er mer enn 40 ganger raskere enn USB 1.1, med en maksimal dataoverføringshastighet på 480 Mbps. Jo raskere hastighet, jo kortere tid tar det å overføre bildene dine fra kameraet til PC-en.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere